Revista BIZ a mai făcut o ispravă, joi, prin lansarea ediţiei a doua a topului celor mai fascinante branduri din România. N-am reuţit să ajung la evenimentul de la cafeneaua Forza Rossa, dar am reuşit să aflu câteva lucruri despre “fascinabilitatea” brandurilor via Adina Vlad de la Unlock Research, cei care s-au ocupat de studiu. Şi topul, fireşte! :)

Fascinaţia este despre emoţii şi, la fel ca acestea, se “răcoreşte” dacă nu e întreţinută. Definirea fascinatiei este, fireşte, importantă, de aceea Unlock a realizat un model care compune fascinatia unui brand printr-un cumul de sase factori: provocare (21,5%), responsabilitate (26,7%), originalitate (19,8%), putere (16,4%), libertate (11,7%) si carisma (4%). Din punct de vedere pur empiric, s-ar putea spune ca un brand fascinant ar trebui sa aiba carisma, sa atraga oamenii catre el, dar topul  demonstreaza ca nu este suficienta doar carisma.


Trebuie să recunosc că mie mi se pare… fascinantă fascinaţia românilor pentru Ferrari, marcă aflată pentru a doua oară pe primul loc în acest top, şi menţionată în sondajul celor de la Unlock mai ales pentru originalitate şi putere. Evident, pentru cei mai mulţi români, Ferrari e un brand aspiraţional, şi totuşi nu pricep de ce chiar asta e cea mai fascinantă marcă pentru români, mi se pare aproape amuzant că asta e ceea ce visăm. Pe locul doi, românii au plasat Jack Daniel’s, ne plac petrecerile, se pare, şi ceea ce e asociat cu brandul: prieteni, distracţie, dar şi tradiţie. Pe trei avem un new entry, Axe, brand ale cărui campanii au contribuit, se pare, la fascinabilitate, iar pe patru, din nou, întrucâtva amuzant, Durex, un brand fascinant, se pare, dar un produs insuficient folosit, dacă e să ne luăm după statisticile referitoare la numărul de avorturi din România.

Urmează, în Top 10, două beri, Stella Artois şi Heineken, din nou un brand motorizat, Harley Davidson, apoi Rom (fără doar şi poate, datorită campaniilor de anul trecut a urcat 21 de poziţii), din nou cai putere, adică Porsche, şi, în fine, un brand fashion, Zara, care e încă preferatul românilor, în ciuda campaniilor puternice făcute de H&M în ţara noatră.

Una peste alta, cred că suntem un pic cam snobi! :))

Şi câteva din mărcile care îmi plac mie, într-o ordine complet brambura: Ikea, Nokia, Sony (Vaio), Adidas, Farmec, Vodafone, Carlsberg, Burberry, Virgin, Cirque du Soleil (şi altele) – la unele sunt fan al produselor, la altele îmi plac reclamele şi/sau felul în care comunică.

Pe voi ce branduri vă fascinează?

Share: