Lansat cu bere de colecţie, surle şi trâmbiţe, noul film Bond, Coordonata Skyfall, e aproape o profesiune de credinţă în a continua seria la un anumit nivel. Sam Mendes, regizorul, nu face o treabă prea rea, dar scenariştii îmi pare că puteau un pic mai mult.

De fapt, n-aş avea ce să reproşez filmului în afară de, poate, lipsa glam-ului cu care ne-a obişnuit această serie, şi mici gafe de producţie. Prima confruntare cu băiatul rău are loc pe o insulă părăsită, pe care nu-s decât construcţii vechi, iar cea de-a doua, finală, într-un conac vechi, in the middle of nowhere, Anglia, e o singură petrecere, fetele Bond nu-s nici ele de învârtit după soare. No glam.

În schimb, pentru că trebuie să existe, totuşi, un schimb, echipa filmului s-a concentrat pe construcţia personajelor, iar asta le-a ieşit numai bine! Bond e obosit după toate aventurile, M. are probleme cu birocraţii din Minister, Q. nu mai e un nene preocupat de gadgets ci un puşti aproape elegant, cu liber arbitru la el, fata bună trece la munca de birou şi mai apare un personaj, un fel de legătură între Secret Service şi autorităţi, interpretat de Ralph Fiennes.

L-am lăsat la urmă pe personajul cel rău, Raoul Silva, magistral interpretat de Bardem. Blond, urât, pocit, frustrat şi bântuit de trecut, mânat de răzbunare, nu de interese financiare ori de putere, Silva e la fel de malefic precum alte personaje negative din serie, cu un plan ticluit până la virgulă! Deşi nu sunt fan Bardem, Silva mi-a plăcut cel mai mult din tot filmul. Alături de M, fireşte, pentru că Dame Judi Dench nu e cu nimic mai prejos decât suntem obişnuiţi – deja! – să aşteptăm de la ea.

Altfel, genial de la Coca Cola:

şi asta

De altfel, filmul e împănat cu product placement, nu neapărat deranjant, însă. Şi cum MGM era aproape de faliment înainte să înceapă producţia (şi-au revenit între timp), sponsorii au rolul lor bine definit în film. Am văzut costume de la Tom Ford, Caterpillar, WW Beetle, Sony Vaio, Xperia, Macallan, Jaguar, Range Rover şi, desigur, Aston Martin. Ba, mai mult, deşi mi se pare că nu se vede în film, în acest an s-a lansat şi o ediţie specială de parfum 007, pentru aniversarea a 50 de ani de la primul film, parfum făcut împreună cu Procter& Gamble.

Bond renunţă la băutura sa clasică, amestecată, nu agitată,  în favoarea berii, Craig însuşi admiţând că, deşi nu neapărat fericită, asocierea cu Heineken e o parte a realizării unui film cu buget atât de mare – aparent, producătorul de bere ar fi plătit în jur de 45 de milioane de euro pentru această asociere, dintr-un buget total al filmului estimat spre 200 de milioane de euro, deci aproape un sfert, ceea ce… e foaaaaaarte mult şi cred că nu are precedent. Iar spotul de promovare e… spotless!

Şi, desigur, pentru doamne, nici cei de la OPI n-au ratat ocazia asocierii cu faimosul spion, lansând o serie specială de lacuri:

În fine, pentru că James Bond e un produs, oh!, atât de britanic – amintiţi-vă intrarea reginei la JO de la Londra din vară! – nici Visit Britain nu a omis asocierea cu filmul, astfel că pe site-ul lor găsiţi o întreagă listă desre cum puteţi încerca experienţe demne de spionul englez: Bond is Great… Britain! Nice touch!

PS Craig a semnat pentru încă două filme din serie, următorul e programat, deja, pentru 2014, aşa că uitaţi de schimbarea lui. Aparent, cineva, acolo sus, îl iubeşte! :)

Share: