Când am fost la Comedy Cluj, mi-am luat un răgaz de câteva ceasuri ca să (mă) rătăcesc prin Grădina Botanică. E foarte frumoasă, faină, cum ar zice clujenii, şi vă recomand să mergeţi pe-acolo când aveţi ocazia: e monument istoric, e bine întreţinută şi are vreo zece mii de plante. Iar raţa de pe minilac o să se bucure de vizită – e foarte prietenoasă!

Când am fost eu trandafirii se răsfăţau încă în centrul atenţiei, chiar dacă un pic fanée, şi daliile îşi prezentau mândre culorile – mi-am adus instant aminte de grădina de la Buftea, Darly îşi iubea mult florile şi mereu zicea că sunt preţioase, dar eu a trebuit să recunosc nume celebre de soiuri abia acum. Avem Ingrid Bergman şi Elisabeth Taylor în curte, ca să vezi!

Au fost câteva ceasuri speciale, şi nu neg nici importanţa companiei în context, dar asta e altă poveste! La plecare, chiar aproape de ieşire, mi-a atras atenţia o pânză de păianjen în care se prinsese o albină fără prea mult noroc în viaţă. M-am uitat la ea cum se zbate să se desprindă de pânza malefică – inutil, desigur! – şi mi s-a făcut milă. Ştiu că nu e bine să te bagi în treburile naturii, că ştie ea mai bine cum să regleze lucrurile în astă viaţă, că dacă albina a fost neatentă trebuie să plătească, iar păianjenul are şi el rolul lui în toată povestea universală şi, pentru a-şi vedea de treaba lui trebuie să se şi hrănească, da, chiar şi cu albine neatente, dar chiar şi-aşa, poate că albina mai merita o şansă?!

Însoţitorul meu nu m-a lăsat, însă, să-mi continui gestul de a rupe plasa şi de a elibera mica insectă, explicându-mi că trebuie să existe un echilibru în toate şi că nu e treaba noastră să intervenim. Am cedat fiindcă ştiam că are dreptate, dar chiar şi aşa, episodul mi-a rămas în minte şi îmi pare rău că l-am ascultat. Mai ales că i-aş fi zis vreo două despre fatalitate!

Şi, poate, dacă o ajutam, albina îmi dădea o aripă, s-o chem când m-o prinde şi pe mine păianjenul! Nu de alta, dar istoria recentă îmi arată, din nou, dacă mai era nevoie, că eu în povestea asta nu sunt păianjenul, iar uneori plasa se ţese în jurul tău chiar şi fără să-ţi dai seama!… :D

Share: