Ţara lui Andrei e un proiect (da, un proiect Petrom!) despre care toată lumea îmi povesteşte numai lucruri bune. Andreea, care a şi petrecut o săptămână cu copiii, în tabără, nu mai contenea cu istorii despre cât sunt de simpatici ăştia mici, ce mişto e proiectul, ce multe învaţă şi, dacă nu era prietena mea, aş fi zis că e măcar PR-ul lor. Dar o cred, aşa cum îi cred şi pe ceilalţi care mi-au zis doar lucruri faine despre acest proiect.

Şi pe drept cuvânt, dacă ţara asta e un loc în care cei mici şi cei mari învaţă ce-i aia responsabilitate, cum să crească şi să trăiască frumos. Am spus şi o să susţin asta tot timpul: singura modalitate prin care putem să schimbăm ceva în bine în România este să devenim noi înşine mai buni, mai implicaţi. Şi chiar nu mă interesează al cui e proiectul şi de unde e finanţarea atâta timp cât ideea e bună, ajută şi devine realitate – asta ca să previn eventualele cârcoteli – iar la Şcoala lui Andrei, până în prezent, există 27 de proiecte care s-au transformat în tot atâtea soluţii de mediu, dezvoltare comunitară sau de educaţie.

Acum Petrom face un pas înainte şi anunţă o finanţare de 350.000 de euro şi consultanţă pentru 20 de proiecte de afaceri sociale. Adică, da, pornim o afacere, dar una care să ajute comunitatea pentru că oferă locuri de muncă şi, pe lângă asta, rezolvă o altă dificultate la nivelul comunităţii, poate prea mulţi copii rămaşi acasă singuri, poate prea multe femei fără ocupaţie sau alte probleme, dacă aveţi idei puteţi primi finanţare!

Ştiu că rata de absorbţie a fondurilor europene este foarte mică, undeva în jur de 15 procente, ceea ce înseamnă că ne e cam lene să facem şi să implementă proiecte, dar dacă noi nu facem, mi-e clar că n-o să facă nimeni pentru noi sau în locul nostru. Aşa că în loc să criticaţi ce nu se întâmplă, iată, puteţi face să se întâmple!

Toate detaliile de care aveţi nevoie sunt aici: Fabricat în Ţara lui Andrei, mai jos urmăriţi un tutorial:

Ah! Şi am şi un pont pentru voi: pâinea de la Concordia e grozavă. Am primit una mică, neagră, după conferinţa de presă, a fost delicioasă. Ce legătură are? Ei bine, brutăria asta e o afacere socială dezvoltată de asociaţia cu acelaşi nume, cea despre care Viorel Ilişoi a făcut o serie de reportaje.

 

 

 

Share: