Mai e doar o săptămână până la Oscaruri şi am văzut cea mai mare parte a filmelor, ca să pot urmări ceremonia cu emoţiile pe care le ai doar atunci când ai favoriţi, şi nu poţi să ai favoriţi dacă nu vezi filmele, normal. Mâine mă duc la Aviatorul şi poimâine văd Zero Dark Thirty astfel că, dacă nu-l punem la socoteală pe Amour (pe care, nu ştiu de ce, nu mă îndeamnă inima să-l văd), aş zice că voi fi văzut cam toate favoritele până pe 24 februarie. Inclusiv toate cele cinci animaţii scurte, despre care vă zic vreo câteva mai jos.

Categoria asta a fost introdusă încă de la a cincea ediţie a Oscarurilor, în 1932, şi, pânp în anii ’70 s-a numit “Short Subjects, Cartoon”. 12 din cele 22 de Oscaruri câştigate de Walt Disney până acum au fost primite pentru această categorie. Până în 1952, în competiţie au intrat doar producţii americane.  Cele mai multe premii, şapte, au fost câştigate de Disney, pentru filme din seria Silly Simphones, şi de Hanna&Barbera pentru Tom şi Jerry. Short înseamnă maxim 40 de minute, generic inclus.

Şi, da, Ferdinand a primit Oscar! :) (în 1938)

Anul trecut, înainte de nu mai ştiu ce film, am văzut The Longest Daycare, una dintre animaţile scurte nominalizate la Oscarul de anul ăsta, haioasă, ca orice film cu Simpsonii. Acum vreo două săptămâni, Disney a pus online Paperman, o animaţie duioasă (în lipsă de alt termen) care a devenit, destul de repede, viral (acum văd că versiunea full a devenit privată). Nu e rea şi m-a făcut să mă gândesc un pic la predestinare, însă mi-a trecut repede, fiindcă vântul ăla nu bate pe-aici, pe la mine şi, oricum, aia nu mai e predestinare! :))

Totuşi, în caz că vă întrebaţi ce s-ar fi putut întâmpla cu cei doi protagonişti “predestinaţi”, avem o altă animaţie care ar putea lămuri treaba, şi anume Head Over Heels, de asemenea nominalizată la Oscar şi, o să vedeţi, până la urmă duioasă şi asta:

Mie mi-a plăcut mult Adam and Dog, o puteţi vedea aici, şi vă mai arăt una, ultima, cea mai scurtă dintre ele, doar un minut şi ceva, însă nu mai puţin mişto: Fresh Guacamole:

Favoriţi?! :)

Share: