A fost odată ca niciodată un povestitor român pe care îl chema Ion Creangă. Atât de talentat încât, deşi n-avea blog, amintirile, poveştile şi povestirile sale au rămas cititite şi peste ani, mulţi ani, mai bine de un secol. Ba chiar unul dintre basmele sale, Harap-Alb, a devenit obiect de studiu pentru şcolarii din România, că poate s-o prinde ceva de ei. Ei, aş! Basmul, fie el şi cult, sau poate mai ales ăla cult, nu prinde la tineretul studios al ţării. O fi cult, da’ e la fel de cool pe cât ni s-ar părea acum Florin Piersic în colanţi! Exact!

Florin Piersic în chip de Harap-Alb

Ştiţi povestea cu Spînul, Binele şi Răul, personajele fantastice umanizate, Sfânta Dumincă şi alte detalii din astea cu care nu voi să vă plictisesc, mai ales că ar trebui să vă mai amintiţi câte ceva de prin şcoală. E o poveste frumoasă, care a încântat generaţii întregi!

Ei bine, la 136 de ani după ce Creangă a scris basmul de care vorbim, o bancă, nu de lemn, ci comercială, propune un spot pentru nush ce credit cu personajul Harap-Alb. Care avea nevoie de bani (!) s-o impresioneze pe fata lui Roş Împărat, “o farmazoană cumplită”, după cum spune basmul. Şi s-a dus săracul băiat la Ochilă, care e o babă cu dioptrii mari şi care l-a refuzat, apoi s-a dus la Setilă, care e un tip băutor de bere, care, de asemenea l-a refuzat, şi, în fine, s-a dus la banca şi, cu numai trei acte, a făcut-o fericită pe fata lui Roş Împărat – o gospodină cu jachetică dungată şi fundiţă, care face papanaşi.

Adică i-a luat o masă şi o canapea!

Eu pricep cum vine treaba cu finalurile fericite şi poveştile schimbate dar chiar să strici bunătate de basm ca să faci o reclamă tâmpită nu mi se pare o opţiune bună! Nu de alta, dar se uită şi copiii la televizor şi, parcă văd, la următorul extemporal vor scrie să Ochilă şi Setilă erau nişte ticăloşi care n-au vrut să-l ajute pe eroul nostru şi că, în loc de cele trei smicele, acesta avea nevoie de trei acte pentru un credit!

Şi, apropo, cum o fi fost gândită strategia aia care promovează acelaşi produs cu o trimitere penibilă la întrepicioarele lui Sharon Stone, urmată de campania cu eroul lui Creangă?!

Sau poate au început cu o Povestea Poveştilor a lui Creangă însă, neştiind, cum s-o spună pe sleau, au ales varianta Basic Instinct?!

Share: