Ediţia a VII-a de PR Forum a fost una matură, atât prin prisma celor spuse în timpul conferinţei şi seminariilor, dar şi datorită unei ore şi ceva petrecută la cafea cu cele trei specialiste în comunicare – Crenguţa Roşu de la DC, Oana Bulexa de la The Practice şi Alina Popa de la Golin Harris – care au susţinut, ulterior, seminarul Comunicare 360 pe care am avut plăcerea să-l moderez.

Dar cum ce se spune la cafea rămâne la cafea, o să redau câteva din concluziile participanţilor din prima parte a conferinţei, cea care a adus în atenţie studiul de la Unlock Market Research despre percepţia agenţiilor şi cea a clienţilor asupra PR-ului – am scris mai pe larg despre asta chiar în ziua evenimentului.

Hortensia Năstase, Golin Harris, a reamintit că apanajul PR-ului este cuvântul, iar digitalizarea mediilor de comunicare nu schimbă acest lucru. Web-ul este despre oameni şi cuvinte, iar acestea sunt aria noastra de expertiză.

Sorana Savu, Premium: Suntem atât de buni pe cât ne permit clienţii noştri să fim. La fel ca în cazul avocatului sau al medicului, clienţii trebuie să înveţe să aibă încredere în noi şi să ia în considerare argumentele noastre, chiar şi atunci când nu sunt de acord cu ele. Folosiţi-vă de expertiza noastră!

Alex Păiuş, Image PR, a vorbit despre costuri şi despre faptul că presiunea pusă de clienţi în acest sens poate avea efecte asupra serviciilor şi campaniilor. Clienţii ar trebui să priceapă: calitatea costă!

Oana Bulexa, The Practice: Trebuie să fim o echipă, clienţii şi noi, încă de la începutul colaborării, să nu mai irosim timp preţios convingând că munca noastra este eficientă. Să măsurăm PR-ul prin prisma a ceea ce face, nu a ceea ce nu face (sales!)

Crenguţa Roşu, DC Communication: Putem decela problemele dacă gândim strategic şi dacă facem asta împreună.

Da, mi-a plăcut mult discuţia respectivă, ba chiar mi s-a părut că nu a durat suficient şi că ar mai fi fost lucruri de spus. Mi-ar fi plăcut, de asemenea, şi perspectiva unor clienţi asupra studiului, dar sunt sigură că profesioniştii care au participat joi la PR Forum se vor fi gandit deja să trimită clienţilor lor câteva concluzii extrase din studiul prezentat dimpreună cu mulţumirile pentru buna colaborare.

Dincolo de orice alte discuţii, companiile care nu lucrează cu profesionişti în comunicare vor afla, mai devreme sau mai târziu, pe “pielea” lor (citeşte “buget!”), cât îi costă alegerea asta, vor afla că un status nefericit pe FB poate duce la comentarii şi mai rele, la petiţii ce pot fi preluate ulterior în presă (poftim, Earned media!), iar ignorarea nevoii de a transmite corect mesajele dinspre companie spre public şi viceversa poate deveni un dezastru cu mult mai costisitor decat un flat fee plătit unui profesionist.

Şi, nu, cu tot respectul pentru munca ei bine făcută, secretara sau nepotul care are cont de Facebook nu sunt “suficienţi” să vă ajute în gestionarea reputatiei firmei voastre. Angajaţi un profesionist!

Share: