Ieri, Biroul de Presă al Centrului Naţional al Cinematografiei a făcut public un document care începe aşa:

Minciunile de pe Cinemagia. Feriți-vă de urechista Sauciuc!

Continuă campania de denigrare și dezinformare inițiată și alimentată prin presa coruptă de către păpușarul bucălat, care pândește să pună mâna pe Fondul Cinematografic și să-l devalizeze metodic, bănuț cu bănuț, păcălindu-și colegii de generație cu zâmbetul pe buze și cu ochelarii pe nas, remorcându-i ca pe niște copii de grădiniță – până când o să ia el tot-tot și o să-i lase pe ceilalți cu buzele umflate. Asta – după ce a nenorocit deja o altă instituție publică… Nu e nevoie să dăm nume, știe toată lumea din industrie despre cine e vorba.

Fără nicio legătură cu cele de mai sus, așadar cu totul întâmplător, pe site-ul Cinemagia, a apărut, în 5 aprilie a.c.,  un articolaș  intitulat “Eugen Șerbănescu nu mai este directorul general al Centrului Național al Cinematografiei”, semnat de o ziaristă (??!!)  pe nume Gloria Sauciuc. Cine i-a pus pixul în mână fetei ăsteia nu se știe.
(…)
Asemenea presă pestilențială, de gang, manevrată de păpușari, infestează atmosfera, fiind responsabilă, în parte, de haosul de valori morale și profesionale din societatea noastră.

Biroul de presă CNC                                                                      8 aprilie 2013

Nu-l copiez pe tot, dar vă rog să-l citiţi pentru că e o mostră de “Aşa NU” în comunicarea instituţională.

Eugen Şerbănescu
sursa foto: cinemagia.ro (sper că nu se supără!) :)

Deci ce e ăsta? Un “comunicat de presă”? Un “drept la replică”? O ameninţare? O listă de calomnii la adresa semnatarei articolului din Cinemagia (nu discutăm aici dacă informaţiile din articol sunt veridice sau nu, nici nu conteză, în context!), modul absolut halucinant prin care CNC înţelege să se exprime şi să informeze?! Cum e posibil ca o instituţie publică să comunice, prin intermediul Biroului său de presă, în felul ăsta total lipsit de profesionalism, neţinând cont nici de cele mai elementare reguli?!

Dar asta nu e tot. Am sunat azi la CNC pentru a afla cine se ocupă de Biroul de Presă. Au fost necesare câteva apeluri şi referirea la legea 544 ca să aflu, în ordine cronologică, următoarele:

Apel la biroul Directorului General, am vorbit cu Andronie Loredana – da, aşa s-a recomandat, întâi numele, ca la catalog! – care spune că lucrează de un an în instituţie dar nu ştie cine e numele Şefului Biroului de Presă

– Vă dau legătura la Biroul de Presă – (hold) – Dar cine sunteţi?  – (hold) – Dar de unde sunteţi? – (hold) – Nu ştiu cine e seful Biroului de presă.

Îi explic că în baza lui 544 trebuie să-mi spună asta. Zice să fac cerere în scris ca să aflu cine e Şeful Biroului de Presă. Şi închide.

Deja mi se părea distractiv, aşa că am sunat iar, ca să-i cer numele persoanei care se ocupă de 544. Mi-a răspuns aceeaşi persoană şi am fost informată că nu există cineva desemnat care se ocupă de 544 şi că solicitările sunt preluate în funcţie de departament. Şi când am spus că totuşi vreau să vorbesc la Biroul de presă, mi-a spus că, de fapt, nu există un birou de presă. Când i-am zis că inexistentul Birou de presă semnează comunicate a zis că, de fapt, a vrut să spună că Biroul nu are şef. I-am cerut componenţa Biroul de presă. A revenit la declaraţia anterioară, zicându-mi că nu există Birou de presă. Kafka, frate!

Cu muuuuultă răbdare, nu ştiu de unde am avut, zău!, am săpat pe site-ul CNC şi am găsit că există o structură de informare şi relaţii publice, după cum se vede mai jos:


aşa că am sunat din nou la CNC şi am cerut cu doamna Smarandache, cea care, potrivit informării de mai sus, se ocupă de informaţii în baza legii 544. Foarte amabilă, doamna Smarandache m-a informat că nu există un Birou de Presă la CNC.

Şi totuşi, inexistentul Birou de Presă semnază informări oficiale, voila! Cum se explică asta, o să aflăm – sau nu! – dacă CNC o să binevoiască să răspundă la mailul trimis acum câteva ceasuri pe adresa directorului şi pe o altă adresă, publică pe site, la care mailul a fost deja respins.

A! Dacă nu ştiţi, CNC e instituţia aia bugetară care, într-o primă fază, a refuzat să finanţeze Poziţia Copilului, notând filmul cu nota 6.34! Dada, filmul ăla care a luat premiul FIPRESCI şi Ursul de Aur şi care are record de spectatori, chiar ăla!

UPDATE:

aparent, autorul minunii de comunicare e Eugen. Vă las pe voi să trageţi concluziile. Eu mai spun doar că Eugen Şerbănescu se va duce curând la Bologna, unde va fi consul general al României. Diplomat!

Share: