Bookfest e unul dintre evenimentele de pe agenda bucureşteană pe care îmi pare rău că le ratez în perioada festivalieră, cu TIFF şi FITS. Asta e, nu pot să ajung peste tot pe unde mi-ar plăcea şi chiar şi-aşa, probabil că şi la cele două festivaluri o să am de ales între un eveniment şi altul la care mi-ar plăcea să fiu.

Totuşi, am apucat să mă uit un pic pe propunerile, lansările şi evenimentele de la târgul de carte bucureştean care a început azi la Romexpo – cel puţin pe cele primite de la editurile cu care colaborez printre rânduri!


beligan
ALL. Sper c-aţi ajuns azi la întâlnirea cu Horaţiu Mălăele. Dacă nu, sâmbătă, la 11, n-o rataţi pe cea cu Radu Beligan, sesiune de autografe şi lansarea volumului Între acte, o colecţie de amintiri ale marelui actor român. Vineri, 31 mai, mai ales doamnele şi domnişoarele sunt aşteptate să-l întâlnească pe Dan Chişu în calitate de autor de carte: Garsoniera din pădurea de macarale. Sîmbătă, de la 14, vă recomand întâlnirea cu Alex. Ştefănescu, iar de la ora 17, cei mici ar trebui să meargă să-l cunoască pe Pixi.

nemira
Nemira propune peste 700 de titluri la Bookfest, alături de reduceri şi pachete special pregătite pentru târg. Dintre evenimente am reţinut lansare seriei Maeştrii SF-ului românesc, sâmbătă, la 13.30, şi, o oră mai târziu, lansarea cărţii Lumea după Google semnată de Alexandru Mironov. Găsiţi mai mult detalii aici.

Şi cei de la RAO au multe propuneri editoriale noi pentru iubitorii de carte. Eu mă bucur mult să aflu că apare un nou Grisham, Şantajul, dar şi o nouă carte semnată David Baldacci: Rece ca piatra. Sunt multe titluri interesante şi la RAO, aşa că că invit în standul lor să le descoperiţi.

humanitas
Humanitas are multe evenimente şi multe dintre ele interesante, dar unul care mă bucură foarte mult este lansarea (vineri, ora 18) cărţii Să ai grijă de cel bun din tine, de Valentin Uritescu. Am citit cu mare plăcere şi recomandat Aşa sunt eu, prost, o culegere de amintiri semnată de acelaşi autor, aşa că vă recomand fără rezerve şi această nouă carte a actorului. Sâmbătă, invitatul orei 17 de la standul Humanitas este domnul Neagu Djuvara pentru lansarea volumului O scurtă istorie ilustrată a românilor, iar duminică poate vreţi să aflaţi ce Dulciuri de poveste găteşte Olivia Steer. Programul (bogat) al evenimentelor Humanitas de la Bookfest se găseşte aici.

gary
Am lăsat la urmă editura Univers pentru că lor le datorez cea mai mare bucurie legată de Bookfest 2013, şi anume reeditarea cărţii Ai toată viaţa înainte, de Romain Gary. Este unul dintre romanele mele favorite, genul ăla de carte pe parcursul căreia râzi şi plângi deopotrivă şi la finele căreia simţi că “trebuie să iubeşti” lumea. Plenar! E una dintre cărţile pe care le cumpăr din anticariate, oricând le găsesc, doar de dragul de a le face cadou prietenilor. Mă bucur peste poate că se va regăsi din nou în librării dar, până atunci, poate ajungeţi la lansare, vineri, la ora 18.30. Invitaţi: Alexandru Laszlo (traducătorul care a făcut o minunată ispravă cu această carte, apropo!) şi Aurora Liiceanu.

Joi, la ora 15, Univers lansează Educaţie siberiană, de Nicolai Lilin, prima parte dintr-o trilogie despre copilăria şi tinereţea unui om născut  în Transnistria, din care puteţi afla cum evoluează un băiat care a înlocuit jucăriile cu armele şi educaţia cu lupta pentru supravieţuire. Tot joi, de la ora 18.30, Chinezu şi Costi Rogozanu sunt invitaţii de la lansarea cărţii De partea Chinei, de Ian Buruma, povestea unei femei spusă de trei bărbaţi.

Sâmbătă, de la ora 13, puteţi merge la lansarea Perechi în formare de Urs Faes: Când moartea devine o posibilitate pe care nu o poţi ignora în desfăşurarea zilnică a slujbei tale, singurele reacţii utile sunt rutina şi detaşarea. Ce mai rămâne în bolnavul de acum din omul odinioară sănătos? Care sunt adaptările individului la noua realitate, când boala cuprinde o treime din populaţia Europei? Cum rezolvă trecutul problemele prezentului?, iar de la ora 16, lansare Oraşul îngerilor sau The Overcoat of Dr. Freud,  romanul autobiografic semnat Christa Wolf: când unui scriitor devenit simbol al rezistenţei în Germania comunistă îi sunt descoperite dosare de colaborare cu Stasi, problema devine o controversă internaţională, iar povestea un bestseller.

overcoat
În fine, duminică, de la 12, TO Bobe şi Oana Purice sunt invitaţii lansării volumului Şaizeci de povestiri de Donald Barthelme, o colecţie în care Statele Unite ale Americii, dar nu numai, sunt luate peste picior… sau peniţă! Gazda evenimentelor de la editura Univers este Cristian Teodorescu.

Şi-uite aşa v-am dat deja de lucru zilele astea. Iar dacă nu vi se pare suficient, ia vedeţi voi pe site-ul Bookfest, că mai sunt şi alte evenimente ba chiar şi un concert cu Ioan Gyuri Pascu!

Share: