Adesea, când mă refer la PR, mă gândesc mai degrabă la industrie, per ansamblu, şi mai puţin la faptul că, dincolo de creativitate, integrare, proiecte frumoase şi strategii deştepte, relaţiile publice reprezintă un business. Poate şi pentru că, deşi am lucrat cu multe agenţii, nu am fost angajată într-o agenţie, iar când eşti freelancer sau lucrezi “la client” lucrurile sunt un pic diferite. Nu că n-aş cunoaşte jocurile şi mecanismele, doar că nu le-am experimentat din perspectiva de om de agenţie.

Oricum, să te baţi cu hăţişurile birocraţiei pe care orice business românesc trebuie s-o înfrunte, să ai grijă de angajaţi, de clienţii actuali, ba şi de ăia potenţiali şi, în timpul ăsta să mai rămâi şi creativ şi la curent cu tot ce mişcă… e o performanţă, indiferent cum o dai!

PR
Tocmai de aia salut efortul echipei BIZ care, împreună cu Unlock Market Research, a realizat un top calitativ şi cantitativ al industriei de PR. Fiindcă în vreme ce eu, de exemplu, preţuiesc mai mult abordările creative (şi eficiente, să ne înţelegem! N-o să încurajez niciodată creativitatea de dragul creativităţii, fără cap şi coadă!), pentru alţii contează, poate, mai mult numărul de premii ori cifra de afaceri sau poate profitul, fee-urile ori portofoliul de clienţi. Toate acestea şi multe altele au fost luate în calcul în alcătuirea unui Top al industriei de PR.

Pe 5 iunie, la Howard Johnson, o nouă ediţie de PR & The Web, propune o discuţie despre ce mai e relavant în relaţii publice dar şi despre comunicarea intergrată: ce şi cum şi până unde mai e PR şi de unde încep celelalte forme de comunicare către public(uri)?  Despre reputaţia PR-ului, aşteptările clienţilor de la agenţii şi viceversa, un mic kit de supravieţuire în această meserie, câte ceva despre management strategic dar şi despre altele vor vorbi: Paul Kasprovschi (Graffiti PR), Monica Jitariuc (The Practice), Dana Dobrescu – Communications Manager, Unilever SCE, Cristina Popescu Director de Comunicare Corporativa SEE, Danone.

biz pr awards

Participanţii vor afla în premieră rezultatele studiului de care vă spuneam mai sus şi, de la ora 19, vor putea participa la prima ediţie BIZ PR Awards. Aş zice că ne vedem acolo, dar nu e aşa, nu de data asta, fiindcă eu voi comunica poveşti despre excelenţa la TIFF. Dar voi să mergeţi, cred că o să fie cel puţin interesant! Şi după aia să-mi povestiţi şi mie! :)

PS Tot din categoria premii, ieri seară, The Practice a câştigat titlul de East European Consultancy of the Year oferit de The Holmes Report, iar la Sabre Award au luat un aur pentru campania cu Renault. Tot la Sabre Awards, gaşca de la People PR a luat aurul pentru campania la Cafeneaua Veche la categoria Food Service! Felicitări! :)

Share: