În plină perioadă a examenelor de Bacalaureat, după doi ani cu procente sumbre de promovabilitate, o firmă din Cluj s-a gândit la o soluţie menită să-i ajute pe elevi să treacă acest examen cu uşurinţă. Nu, nu e vorba de meditaţii online sau de manuale minune, care să bage cu forţa ştiinţa în capul căprioarelor, nu. E vorba de fiţuici, dar nu oricum, ci de fiţuici profesionale:  “materialele au fost elaborate de către profesori de specialitate, conform cerințelor bacalaureatului 2013″ se laudă autorii site-ului.

istorie

Nu ştiu cât e de adevărat lucrul ăsta, dar dacă chiar sunt profesori care au lucrat la realizarea acestor fiţuici, ar trebui daţi afară din învăţământ, la fel precum colegii lor (mulţi!) care promovează loaze fie pe şpagă, fie din comoditate sau pentru că vor să aibă o catedră şi anul viitor.

Pagina de facebook a fţuicilor are peste 30.000 de fani şi comentarii care siluiesc gramatica în felurile moduri, iar site-ul face promisiuni de genul: ai acces garantat la note de 10! Fiţuicile sunt cam cât o carte de vizită, costă în jur de 10 lei bucata şi, în mod extrem de ironic, au umătorul disclaimer pe prima pagină:

disclaimer“Folosirea fiţuicilor este o fraudă, nu recomandăm folosirea lor în timpul examenelor”.
Şi-atunci de ce se pune accent pe cât de mici sunt copiuţele cu pricina, că le poţi ascunde lejer în palmă, în şosetă sau mai ştiu eu pe unde, iar paginile sunt uşor de găsit şi rupt, în aşa fel încât să poţi “beneficia” din plin şi sigur de conţinutul lor?! Ba chiar există şi variante “de trecere”!

Ce-ar mai fi de spus? A, da! Că respectivul colectiv de profesori care a lucrat la fiţuicile cu pricina nu ştie că între subiectul Poezia “Plumb” şi predicatul aduce n-ar trebui să existe virgulă:

virgulaEul meu liric e siderat şi zice aşa: dragi profesori supraveghetori şi corectori la BAC 2013, nu-i lăsaţi pe elevi să copieze!!!

Nu le faceţi nici un bine, ba dimpotrivă, lăsaţi să treacă prin sita asta de evaluare (care oricum are ochiuri prea largi) nişte tineri care vor fi nepregătiţi nu doar pentru facultate ori vreo meserie, ci pentru viaţă! Dincolo de cunoaşterea materiei pe care se presupune că o studiază de patru ani, Bacalaureatul este un examen de maturitate, un exament de demonstrare a responsabilităţii acestor tineri. Dacă vor trece copiind, vor fi încurajaţi de acest “succes” şi vor continua să fraierească lumea şi pe ei înşişi. Iar când o să aşteptaţi pensia plătită de ei şi aceasta n-o să vină, o să vă daţi seama că, de fapt, voi i-aţi învăţat că hoţul neprins e negustor cinstit. Însă va fi fost prea târziu pentru regrete şi remuşcări!

PS pozele sunt luate de pe site-ul cu pricina căruia, din motive evidente, nu-i voi da link, tocmai pentru că nu vreau să încurajez această fraudă.

Share: