Îmi place Geoffrey Rush, e unul dintre actorii mei favoriţi şi motivul principal pentru care m-am dus să văd The Best Offer. Bine, bine, şi pentru Tornatore, fiindcă, la vremea lui, mi-a plăcut Cinema Paradiso. A! Şi tot ca în Cinema Paradiso, Tornatore contină colaborarea cu Ennio Morricone.

Nu ştiu cum să povestesc despre film fără să vă spun cum se termină, ceea ce ar fi spoiler, desigur, şi nu vreau sa fac asta. O să vă spun însă că, da, privit în ansamblu, e un film care mi-a plăcut mult, dar cheia în care l-am văzut până la final a fost una, iar cea de la final alta, cu toate că, of!, întrucâtva previzibilă. Şi din pricina asta, deşi ţine de construcţia filmului – foarte mişto construcţie, de altfel! – prima senzaţie a fost “Păcat!”. Dar după câteva zile am decis că e acceptabil şi finalul.

TBO
V-am băgat în ceaţă? Foarte bine, e un motiv în plus, poate, să mergeţi să-l vedeţi, să vedeţi cum descoperă un bătrân şi excentric evaluator de artă şi director al unei case de licitaţii că are inimă şi că, în ciuda faptului că e expert în artă, atunci când vine vorba să evalueze oameni… se pricepe tot la tablouri. Geoffrey Rush e minunat şi chiar în timp ce am văzut filmul mă gândeam că ar merita, din nou!, un Oscar, pentru performanţa de a te face să-ţi placă un personaj care, altfel, e detestabil după toate normele.

Dar lui Rush rolul i s-a potrivit mânuşă, fiindcă actorul australian chiar e pasionat de artă. În copilărie, îşi aminteşte el, a văzut un documentar despre cum locuitorii înfometaţi şi îngheţaţi ai Leningradului* asediat de nemţi fierbeau şi mâncau tapet. Aveau cea mai minunată bibliotecă, ar fi putut cu uşurinţă să taie lemn din ea şi să-l folosească pentru foc, dar n-au făcut-o. Au păstrat-o intactă pentru valoarea ei artistică. M-a impresionat mult – povesteşte asta şi mai multe într-un interviu publicat în The Guardian, să-l citiţi, că merită, vorbeşte mult şi despre el ca actor de teatru, nu doar de cinema.

Kinostarts - "The Best Offer - Das höchste Gebot"

Despre film nu vă spun mai mult decât că merită să-l vedeţi, pentru poveste, pentru personaje, pentru momente şi pentru că e frumos, bine regizat şi jucat. Practic, Cea mai bună ofertă! Iată şi trailerul:

*Tornatore e în preproducţie cu un film despre Leningradul asediat de nemţi, un scenariu adaptat după cartea lui Harisson Salisbury, 900 de zile

Share: