Felii de viaţă concentrate în cel mult 20 de minute, cam astea sunt scurt metrajele, şi îmi plac pentru că limita de timp (adesea şi una de buget) îi conving pe realizatori să editeze crunt toate surplusurile, momentele lungite… Mă rog, pe unii nu îi conving, aşa că rezultă nişte scurt metraje lungi. Dar cele văzute anul ăsta la Comedy Cluj, mai ales alea studenţeşti Made in Romania, m-au surprins plăcut.

Calupul de internaţionale a fost şi el destul de ok (îl puteţi (re)vedea după amiază, de la 17, la Casa Tiff), cu 10 mini filme, unele mai ok, altele mai puţin – mă rog, treaba asta e, oricum, foarte subiectivă! Am apreciat multe dintre ideile filmelor dar la unele mi s-a părut că n-au fost puse în practică după gustul meu.

Dintre cele care mi-au plăcut, totuşi, vă arăt trailerul pentru Love at first sight – filmul e mai fun decât pare, totuşi:

Şi mi-a mai plăcut mult Return To Sender (Norvegia, 2012), cu o tipă care cercetează treburi pe laPolul Nord, undeva, şi, de plictis, ajunge să-şi comande bărbatul ideal pe net. Doar că ceea ce spune ea că vrea de la acesta, este exacerbat la produsul finit. Prin urmare, dacă cere unul care să nu se teamă de asumarea unei relaţii, primeşte unul care-şi asuma orice relaţie! Chiar şi una cu mai multe femei! Şi tot aşa! E amuzant, fiindcă bărbatul perfect alcătuit dintr-o listă de calităţi şi lipsa unor defecte n-o să ne placă, în cele din urmă. Şi oricum nu există bărbat perfect!

Mai multe nu spun, că am fost pusă pe lista scurtă a juraţilor şi deja aş da din casă!
Voi spune, însă, bravo!, pentru selecţia şi producţia de scurt metraje studenţeşti din România. Am văzut cinci bucăţi, toate bune, consistente. O adaptare după Caragiale, un mix între mai multe replici din schiţele celebrului,  – se cheamă Poc, trosc şi un tort cu frişcă, regia: Andrei Nicolae Teodorescu. Îl vedeţi mai jos:

Un altul, iar bun (cam lung, totuşi, dar bine jucat), a fost Rebelion, regia: Matei Lucaci-Grunberg. În acelaşi calup am reăzut şi Pastil Fericirii, remarcat deja la Tiff, astă vară, drept pentru care a urmat şi o discuţie cu Cecilia Felméri, regizoarea şi scenarista. De altfel, Cecilia a semnat şi clipul de promovare al Comedy Cluj din acest an!

Aşadar, în program găsiţi câteva calupuri de scurt metraje pe care vi le recomand cu drag!

dale
Iar diseară sper că aţi avut noroc să găsiţi bilet la spectacolul de teatru din cadrul Festivalului, D’ Ale Carnavalului, o producţie TNRS în regia lui Silviu Purcărete. Dacă nu, urmăriţi când se joacă la Sibiu, că e musai!

Share: