De bună seamă, Ştefan cel Mare nu e chiar exponentul inovaţiei româneşti. Permanent c-o mână pe sabie, în cei 47 de ani de domnie abia a avut vreme să înalţe vreo câteva mânăstiri (pe unele dintre ele le avem şi azi) şi pentru vreo alte câteva chestiuni culturale, că de ştiinţă nu prea putea fi vorba în condiţiile date. În restul timpului a apărat graniţele de tot felul de vecini, care mai de care mai simpatici: turci, polonezi, unguri. A! Şi din când în când, se mai distra şi cu hoardele tătare, că Moldova era o ţară destul de mică  în comparaţie cu imperiile vremii, şi tocmai de-aia tentantă pentru vecinii “prietenoşi”.


Azi, la Zilele BIZ, Ştefan cel Mare a fost folosit (dacă pot să zic aşa) ca argument pentru ideea că românii nu prea le au cu inovaţia. Sincer, n-am înţeles analogia, cu toate că, dincolo de asta, ideile din discursul lui Vladimir Oane au fost destul de valide. Totuşi, pentru ca şi tatăl meu e profesor de istorie, ţin să spun că Moldova plătea deja un tribut când Ştefan a venit la domnie (sic!), aşadar nu Ştefan a adus Moldova în poziţia cu pricina.

Aşa cum estimam, ziua de Inovaţie* a avut prezentări în care s-a vorbit despre curaj şi asumare, despre drumul ideii de la gând la faptă, despre cum e important să ai cei mai buni oameni (şi, mai ales în condiţiile în care e piaţa forţei de muncă acum, nici nu e imposibil!), despre paşii urmaţi pentru reuşita unor idei, despre cum faci networking şi cum întâlnirile offline ajută – mult! – un business online.

Ionuţ Budişteanu  foto: Vali Mirea

Ionuţ Budişteanu
foto: Vali Mirea

Prezentările preferate: Tudor Galoş (inovaţie şi Microsoft, desigur, însă bine pus în context), Iulian Pădurariu (îmi place conceptul de open inovation), Anna Heijker (care e trainer şi consultant pentru pitch-uri, o să fie un interviu cu ea printre rânduri), Bobby Voicu şi Sergiu Biriş, care a anunţat nişte schimbări foarte interesante la trilulilu.

Mi-a plăcut. Mă duc şi mâine! :)

* Fără prima sesiune, că am avut nişte chestii de făcut dimineaţă. Deşi îmi pare rău, fiindcă cei de la MB Telecom iau premii internaţionale pentru invenţiile lor, iar Ionuţ Budişteanu, pe lângă ce-a făcut până acum, tocmai a fost inclus de revista TIME în topul celor mai influenţi tineri ai anului 2013. Mă înclin!

Share: