Vestea recentă că de-acum există şi PRbeta – agenţie nu m-a surprins foarte tare, întâi pentru că Oltea şi Cristina făceau, oricum, PR pe cont propriu, fiecare, şi pe urmă pentru că aflasem cu ceva timp în urmă că se pregăteşte ceva!
Mie îmi place că sunt atente la detalii şi că se completează foarte bine. În plus, au luat-o în echipă şi pe Alexandra Palconi. Mno, până şi muschetarii erau trei! :)

Le-am luat un pic la întrebări pe cele două co-fondatoare ca să aflăm ce au planuri au cu proiectul ăsta. În primul rând, însă, emailul meu către ele a început, ca să ştiţi!, cu felicitări. Pentru că merită!

Felicitări, sunteţi antreprenoare cu acte-n regulă într-un domeniu (zic eu) grozav, dar în nişte vremuri nu neapărat prietenoase. Asta e curaj sau e nebunie?

O: Eu zic că e nebunie, sper să spună Cristina că e curaj. Dar nu e cu nimic diferit pentru noi, acum, faţă de cum a fost când am început să discutăm despre PRbeta, conferinţa. Şi atunci ne întrebau oamenii: “dar sunteţi sigure că vreţi să faceţi asta, când piaţa e saturată de evenimente de acest fel?” Am fost sigure atunci, suntem sigure şi acum. Important e să fii cel mai bun, iar concurenţa ne motivează în această direcţie.

C: Cred că este un mix de nebunie și curaj care ne caracterizează încă din 2011, când am început să vorbim despre conferința PRbeta. Punem accent pe lucrul bine făcut, transparență și o bună comunicare cu clienții. De multe ori companiile au preferat să lucreze cu noi tocmai pentru motivele astea.

prbeta

Adică nu aveaţi voi conferinţa, workshops şi toate minunile cu PRbeta, ce vă mai trebuia şi agenţie? Şi, dupa trei ani, de ce încă beta?

O: Neoficial, aveam deja o agenţie. Foarte multi oameni din companii, freelanceri sau organizatori de evenimente ne cer sprijinul încă de acum doi ani. Fiecare avea clienţii ei, acum nu am făcut altceva decât să-i aducem sub aceeaşi umbrelă. Cât despre “beta”, noi vom rămâne întotdeauna la numele acesta. PR-ul şi comunicarea sunt nişte organisme vii, în continuă schimbare. Drept urmare, nu putem ajunge niciodată la ideea ca ştim tot, că am învăţat tot ce e necesar.

C: Trebuia să centralizăm toate evenimentele noastre de până acum și să ne organizăm puțin. În plus, cum deja lucram amândouă ca freelanceri în domeniu, am considerat că o agenție este necesară. Cât despre ???beta???, Oltea a detaliat foarte bine. Aș mai spune doar că, în timp, noțiunea asta a primit încă un sens, destul de important pentru noi. Așa cum am spus în repetate rânduri, investim în studenți și în dezvoltarea lor profesională. ???Beta??? are și o conotație educațională, reprezentând studenții care cresc și învață de la noi și trainerii noștri cum să devină buni comunicatori.

Clienţi locali sau nu numai? Care-i planul? 

O&C: Bineînţeles că piaţa noastră principală e Timişoara şi orasele mai mari din zonă. E mult mai simplu să lucrezi punctual cu companii lângă care te afli fizic. Dar avem clienţi şi din Bucureşti, pe campanii mai mici, care se pot lucra şi de la distanţă.

C: Am lucrat și până acum cu diviziile locale ale unor branduri mari, chiar dacă, la nivel național, s-au ocupat de comunicarea lor diverse agenții din București. De asemenea, de multe ori companiile din afara orașului apelează la noi atunci când vine vorba de a organiza evenimente aici sau atunci când vor să lucreze cu bloggerii din zonă.

Cristina PUTAN

Cristina PUTAN

Pare că PR din PRbeta nu vine neapărat (doar) de la Public Relations ci (şi) de la Power of Resources. Explicaţi un pic acest concept? Aţi descoperit nişte resurse secrete în Banat?

O: În momentul în care gândul agenţiei a înflorit în mintea noastră, eram conştiente că trebuie să creştem evenimentele proprii, existente deja în portofoliu. Iar conferinţa avea nevoie de o arie mai larga de discuţii şi simţeam că PR – Public Relations – ne limita. Drept urmare, am facut un brainstorming în faţa unei ciorbe rădăuţene (eram la Iaşi, în timpul Workshop-urilor 2013, uşor dărâmate de oboseală – dar atunci vin cele mai bune idei, nu?) şi m-a lovit: atât în PR sau comunicare, cât şi în desfăşurarea unei conferinţe, totul este despre resurse şi despre felul in care le foloseşti ca să-ţi faci treaba exemplar. Cristina insistă să spunem că e ideea mea, eu cred că ea m-a inspirat prin profesionalismul de care dă dovadă de fiecare dată.

Apropo de resurse, îmi place formula grafică PRbeta. Cine e vinovat?

O&C: Logo-ul a fost desenat de Ovidiu Bejan de la X3, după un brief făcut de Ştefan Szakal, investitorul nostru. Ne-am bucurat să vedem că Ştefan a ştiut exact ce ne dorim şi a transmis dorinţa noastră mai departe ca şi când am fi făcut-o noi. Implementarea, designul şi codarea site-ului sunt meritul partenerilor noştri de la The 4th Floor din Oradea, cu care lucrăm deja de doi ani.

Amândouă aveţi şi bloguri active. O să mai fie vreme de blogging? Oltea, de festivaluri? Cristina, de biciclit şi căţărat prin munţi? Cum e “la program“? 

O: E sau nu e, ne facem. Blogul e foarte important pentru mine şi n-aş fi ajuns să fac ceea ce fac acum dacă nu era blogul. Festivalurile fac şi ele parte din viaţa mea de câţiva ani încoace, aşa că nici nu se pune problema să renunţ. Poate că va fi puţin mai dificilă adaptarea la noul program de muncă, oricum mă simt dezechilibrată de faptul că trebuie să plec la birou în fiecare dimineaţă. Însă o să se aşeze şi asta, sunt convinsă.

C: Oh, mi-este destul de greu să mă obișnuiesc cu mersul la birou după atâția ani de freelancing. Însă programul de lucru este la fel ca atunci când lucram de acasă, ceea ce mă ajută cumva să mă obișnuiesc. Am redescoperit noțiunea de ???weekend???. Lucrând din birou, îmi vine mult mai ușor să delimitez timpul de lucru și timpul pe care-l petrec cu mine sau cu oamenii dragi. Blogul, pentru mine, a fost mereu o pasiune în care am investit timp cu măsură. Așa voi face și de acum. Cât despre pasiunile pe care le am, învăț acum să le adaptez noului program. Din martie începând am de gând să vin cu bicicleta la birou și, în weekend-urile mai puțin aglomerate, fug din oraș. Este revigorant și ajung lunea, la birou, cu mai multă energie.

Oltea ZAMBORI

Oltea ZAMBORI

În fine, sunt curioasă ca o pisică: unde vă vedeţi peste cinci ani?

O&C: Am învăţat în ultimii ani că nu e bine să faci planuri pe termen lung. Sigur, vrem să dezvoltăm agenţia şi să aducem lângă noi cât mai mulţi oameni capabili să lucreze cot la cot cu noi. Deocamdată, am avut noroc că Alexandra a rămas aproape şi a avut răbdare până au fost gata actele şi ne-am terminat noi plimbările prin ţară, ca să începem treaba împreună.

Cel mai mult ne dorim ca PRbeta Agency să fie vazută ca o agenţie care se implica mult în educaţia viitorilor comunicatori şi în educarea companiilor care încă simt că nu au nevoie de PR şi/sau comunicare. ♦

***
Mai multe detalii:
Oltea
Cristina
Alexandra
noul PRbeta. Şi pe Facebook

Share: