Săptămâna trecută am fost la premiera “Zi că-ţi place!”, o docuficţiune dramatică, dacă pot să zic aşa! Docuficţiune adică imagini document cu ultima confruntare televizată a candidaţilor la preşedinţie din anul 2000 îmbinate cu ficţiune, interpretată, fireşte, de mai mulţi actori. Unii chiar cunoscuţi – îi vedeţi pe afiş.

Chiar dacă n-aş putea spune că realizarea părţii de ficţiune nu merita ceva mai mult buget şi, prin urmare, o variantă îmbunătăţită, pe mine m-a entuziasmat textul de la care a plecat regizorul şi realizatorul (Cornel Mihalache): o piesă semnată  de dramaturgul Valentin Nicolau.  Acelaşi Valentin Nicolau care a fost şi PDG al Televiziunii Române în chiar perioada confruntării care apare şi în film şi pe care l-am şi întrebat una-alta, după cum se poate citi mai jos, iar el a fost aşa de amabil încât mi-a şi răspuns! :)

– “Zi că-ţi place??? e despre ce ni se bagă pe gât de la politicieni dar şi, în general, via televizor, însă exprimă o stare de fapt, nu şi soluţii.
(Mai) Există soluţii?
– Atâta timp cât continuăm să privim mioritic televizorul care ne anunţă cum ne-au mai violat politicienii, evident că soluţiile nu vor veni. Ele vor apărea ca o consecinţă a indignării noastre, numai dacă vom avea din nou nerv social şi ne vom asuma destinul. Soluţiile sunt în noi şi nu în afara noastră.

zi ca-ti place
– Este evident că minţim poporul cu televizorul dar nu cumva poporul vrea să fie niţel minţit, da’ aşa, frumos, întocmai ca protagonista piesei tale?
– E o relaţie perversă între cetăţean şi televizor. Uneori oamenii parcă acceptă minciuna ca să suporte mai uşor duritatea vieţii şi aşa se intră într-un cerc vicios din care marele profitor iese mereu politicianul. De 25 de ani suntem sub supravegherea unui televizor şi asta ne-a copleşit viaţa.

– Unii politicieni au devenit foarte abili în a spune una la TV şi a face alta în realitate. Cum mai poate bietul cetăţean, turmentat de atatea discursuri, să facă o alegere cât de cât?
– Discursul tipic pentru politicianul român este unul schizoid. Au dovedit că între vorbe şi fapte e o imensă distanţă. Oamenii ar trebui să fie deja ???vaccinaţi??? contra acestui virus mincinos. Dovedim un imens infantilism în situaţii electorale şi pentru faptul că liderii de opinie, intelectualitatea în bună parte, sunt pervertiţi de sistemul politic, ajungând obedienţi tocmai acelei clase ???prădalnice???, cum îi numea Eminescu pe politicieni, şi nu potrivnice ei.

– Avem an electoral, cu europarlamentare şi prezidenţiale. Fix cu prezidenţiale, ca în piesa ta. S-a schimbat ceva în discursul politicienilor în aceşti 10 ani, suficient cât să te inspire să scrii o noua piesa?
– S-a schimbat doar în sensul înrăutăţirii. Clasa politică e mai perfidă şi mai rapace. şi-a rafinat instrumentele răului, de aceea e şi mai periculoasă. Nu ştiu dacă voi mai scrie o altă piesă pe o temă similară, dar ştiu sigur că nu-mi voi reprima nici o indignare, iar scrisul meu va fi mereu treaz, de veghe în maidanul politicii româneşti.

***
„Zi că-ţi place!??? este transmis în această seară pe TVR2 de la ora 20.30 şi, indifrent dacă vă place sau nu, eu zic că ar trebui să-l vedeţi.

Share: