Sunt printre cei care consideră că alegerea cadoului perfect e un fe de alchimie care pornește de la câteva ingrediente principale și nici unul dintre ele nu e bugetul. Aș zice empatie și atenția la detalii, astea sunt lucruri care ajută. Și, desigur, să-ți pese de adrisant/ă suficient cât să-ți bați nițel capul. În plus, eu nu cred că există cadouri rele. Adică, da, de exemplu, mie nu-mi plac pijamalele, nu port, dar pentru altcineva poate că o pijama cu personajul favorit de desene animate ar putea fi un dar inspirat.

Despre cadouri mai mult sau mai puțin inspirate au făcut un studiu și cei de la MasterCard, iar rezultatele sunt, pe alocuri, surprinzătoare. De exemplu, 47% dintre români consideră că obiectele de papetărie sunt un cadou neinspirat. Say whaaat?
În cadrul studiului MasterCard, realizat la nivel european, au fost intervievate peste 15.000 persoane din 17 țări, inclusiv România, pentru a afla ceea ce ne place și ce nu ne place când vine vorba de a oferi și a primi cadouri – și dacă inspirația noastră are de suferit atunci când suntem presați de timp.

Mastercard_SeasonToBeThoughful_FINAL5
În general, se pare că suntem un continent de oameni atenți, care se feresc de consumerism: a înțelege ceea ce destinatarul își dorește cu adevărat (87%) și a fi atent atunci când cumperi un cadou (86%) sunt primele două caracteristici pe care le apreciem la un cadou. De fapt, banii sunt un cadou atât de nepotrivit încât numai una din zece persoane recunoaște că ar oferi vreodată cadouri în bani. Același lucru este valabil și pentru români. Le place să primească un cadou care să le reflecte dorințele (83%), să îi surprindă (64%) și să fie atent ales (40%).

Atunci când uităm să acordăm atenție cadoului pe care îl cumpărăm, ne simțim vinovați: una din patru persoane a regretat un cadou pe care l-a oferit pentru că nu a fost suficient de inspirat, iar 42% dintre românii care spun că au primit un cadou neinspirat au fost și dezamăgiți. Cei mai mulți pun asta pe seama faptului că persoana iubită nu are nicio idee ce să le cumpere (43%). Se pare că implicarea personală este cea mai importantă investiție pe care trebuie să o facem într-un cadou, aproape toți cei intervievați (98%) considerând că prețul cadoului primit de la cineva drag este irelevant.

Studiul mai arată și cu cât timp înainte începem să cumpărăm cadouri de Sărbători: o treime dintre europeni (32%) pornesc căutarea cu o lună înainte, dar aproape jumătate (45%) au recunoscut că încep să goana după cadouri în ultima săptămână. În România, bărbații (20%) sunt mai predispuși decât femeile (8%) să lase cumpărarea cadourilor pe ultima sută de metri, cu doar o zi înainte de Sărbători.

Weihnachtsgeschenk

În afară de bani, alte cadouri considerate neinspirate de către europeni ar fi peștii de acvariu (52%), electrocasnicele (35%), lenjeriile de pat (26%) și cosmeticele pentru baie (26%). Pentru români, topul celor mai neinspirate cadouri este condus de produsele alimentare (61%), urmate de articolele de papetărie (47%) sau peștii de acvariu (43%).

***

Acum știți! :)

Share: