Astăzi, pe la prânz, doi tineri au intrat în redacția Charlie Hebdo, o publicație de satiră din Franța, și au tras cu Kalashnikovul în oamenii de acolo. Întâmplător sau nu, era chiar momentul ședinței de redacție, deci erau prezenți destul de mulți jurnaliști. Au murit 12 oameni și alți câțiva au fost răniți – unii dintre aceștia se află în stare critică.

La Charlie Hebdo amenințările erau la ordinea zilei, iar în 2011 a avut loc și un atac care a devastat sediul publicației dar nu s-a soldat cu răniți. Editorul, Stéphane Charbonnier, chiar avea asigurată paza permanentă a poliției; cei doi polițiști care-i asigurau protecția au murit și ei în atacul de azi.  
Caricatura care ar fi enervat peste măsură islamiștii e cea de mai jos și s-ar putea ca unii să fie tentați de formularea ???din cauza acestei caricaturi…???, dar e greșit să spui așa ceva. Cei 12 sunt morți acum nu din pricina unui desen (ăsta sau oricare altul dintre sutele publicate) ci pentru că niște tineri (doi sau trei, nu e clar încă, dar e sigur că erau tineri) au fost educați în ideea că oricine spune ceva rău de Mahomed trebuie să moară.

caricatura
Să crezi că 12 oameni sunt morți acum din cauza unui desen e ca și cum ai învinui o victimă a unui viol pentru fapta atacatorului său, e aproape o justificare. Și, nu, cei care au omorât astăzi nu au, și nu au dreptul să aibă!, nici o justificare pentru fapta lor.

Reacții.  Autor: Ruben L. Oppenheimer

Reacții. Autor: Ruben L. Oppenheimer

Se vorbește acum, mult, de libertate de exprimare, dar, așa cum o spunea chiar Charbonnier, într-un interviu de acum doi sau trei ani, cei de la Charlie au avut mereu grijă să respecte legile Franței și doar economia de piață le-a pus pumnul în gură, oprindu-le apariția vreme de un deceniu și ceva. Mai mult decât o problemă a libertății de expresie atacul de azi denotă o problemă a toleranței față de lipsa de toleranță pe care (extremiștii) islamiștii o manifestă frecvent și fățiș.

Reacții.  Autor: David Pope

Reacții.
Autor: David Pope

Singurul lucru bun, dacă se poate spune că există un lucru bun în toată tragedia asta, e imensul val de solidaritate la nivel mondial. #JeSuisCharlie a adunat zeci de mii de mesaje din toată lumea și, într-un gest care nu cred că are precedent (e drept că nici atacul nu știu să aibă), Radio France, Le Monde și France Télévisions au emis un comunicat comun anunțând astfel că vor pune la dispoziția Charlie Hebdo oameni și orice mai e nevoie pentru ca publicația să-și continue apariția, în ciuda atacului de azi.

JeSuisCharlie
Mi-am schimbat și eu Cover Photo la FB pentru ca fac parte dintre cei – mulți, puțin, nu contează – care cred că atunci când o să ne pierdem umorul o să ne ducem dracului de tot. E un gest minuscul de solidaritate cu niște oameni care au fost omorâți pentru că unora li s-a părut că erau prea sarcastici.

Updates:
Tot ca un semn de solidaritate, sunt sute de oameni în stradă la Berlin și Londra și zeci de mii la Paris.

Au murit opt jurnaliști, doi polițiști, o secretară și cineva care era în trecere prin redacția Charlie Hebdo.

Share: