Am cunoscut-o pe Doamna Jofi acum câțiva ani, la un eveniment organizat de Farmec. Numele său este Sofia Irimie și deține, de mulți ani, șefia laboratorului de la Farmec, locul în care se inventează și reinventează toate noile formule care ies apoi pe piață spre bucuria noastră. I-am pus (și) atunci nenumărate întrebări despre produse și felul în care pielea noastră reacționează la ele. A răspuns la toate, cu lămuriri suplimentare, cu dorința ca noi să înțelegem perfect cum stau lucrurile.

Am știut, încă de la începutul campaniei ???Fii activ la orice vârstă??? că e un exemplu perfect de om care rămâne activ și conectat, indiferent de vârstă, și am avut dreptate!
Când am întâlnit-o, la Cluj, era coafată, machiată și avea o geacă roșie de piele pe care i-am admirat-o! Dar, mai mult de atât, i-am admirat tonusul și bucuria cu care trăiește fiecare nouă zi!

– Aveți o carieră de succes, ați muncit foarte mult, și totuși nu vă opriți. Ce vă motivează să continuați?
– Îmi place, îmi place extraordinar de mult ceea ce fac, de-asta am și rămas aici. De altfel, cea mai lungă perioadă din viața mea am petrecut-o la Farmec.
– Sunteți aici de când ați terminat facultatea, nu?
– Exact. Anul ăsta, pe 2 septembrie, am făcut 38 de ani aici. Bine, poate e și firea mea așa, mai statornică, dar dacă nu mi-ar fi plăcut n-aș fi rămas.
– Deci încă nu aveți gânduri de pensionare.
– Toată viața aștepți câte ceva: să intri la facultate, să te măriți, să ai copii, mereu aștepți ceva. Dar când ajungi la pensie te întrebi oare ce mai aștepți. E un șoc, pentru majoritatea persoanelor, ți se pare că nu mai ai perspective în viață. Sigur, ai nepoți, ai familie, dar pentru cineva activ, nu te poți baza doar pe asta, nu poți să te definești doar prin asta. Așa că mi se pare foarte important să plănuiești niște scopuri, ceva de atins și după ce te retragi.
– Un fel de ???Există viață și după pensionare???
– În clipa când alegi doar să stai acasă, ți se îngustează orizontul, iar procesul de îmbătrânire este și el accelerat. Trebuie să rămâi activ, să rămâi conectat. Psihicul contează enorm.
– Iar asta nu e ceva pentru care există creme!
– Oh, chiar și în tratarea pielii, în frumusețe, contează!

sofia irimie
– Domeniul dumneavoastră, chimie, biologie, genetică, e unul în care cercetarea face noi descoperiri aproape zilnice, ca să nu mai vorbesc de noile tehnologii! Cum vă mențineți conectată la toată această informație?
– Folosesc foarte mult internetul, orice tehnică nouă de informare, și e bine să ții pasul cu tot ce apare, de la telefoane deștepte până la programe noi, e bine să le înveți, e bine să le cunoști, fiindcă îți mențin și mintea activă. Ca să nu mai spun de toate programele și conferințele la care încerc să particip cât mai des, ca să nu mai spun că de fiecare dată când apare un produs nou caut să-l găsesc, să văd ce-i cu el.
– Cât de des vin colegii mai tineri să se consulte cu dumneavoastră?
– Tot timpul. Chiar glumeam, spunând că sunt un fel de arhivă ambulantă la Farmec!
– Care credeți că e cel mai bun ingredient pentru o îmbătrânire activă – există acest termen de mult timp afară și încet-încet începe să ajungă și la noi.
– Curiozitatea și să rămână activi. Chiar dacă nu mai lucrează propriu-zis, dar să păstreze domenii de interes asupra cărora să rămână informați tot timpul. De exemplu, soțul meu și cu mine ne-am apucat acum de lecții de germană. Este o limbă grea, se învață destul de greu, dar începem să ne descurcăm, așa, pentru o conversație, și sper că vom avansa.
Și optimismul e foarte important, adică în loc să vezi un final, să vezi posibilitățile unor noi începuturi!
– Să vezi partea plină a paharului!
– Chiar așa! Știu că veniturile scad, dar nu tot ceea ce poți face ține de bani. O plimbare în parc, un muzeu, un teatru, un cinematograf sunt plăceri pe care ți le poți permite, mai ales când nu mai ai programul obișnuit la serviciu. Astea sunt lucruri pe care le poți redescoperi. Toate lucrurile pe care ai fi vrut să le faci, poate, dar pentru care mereu nu era timp.
– Cât e de important să te îngrijești în continuare după ce nu mai ești nevoit, poate, s-o faci zilnic, pentru că nu mai ieși zilnic din casă?
– Semnele vârstei oricum se văd, dar important e să fii tu mulțumit cu tine. Cum te vezi tu, așa te vede și lumea.
– Dumneavoastră aveți un ritual de îngrijire pe care îl respectați?
– Ritualul meu e că încerc absolut toate produsele de la noi și le păstrez în rutină pe cele care mi se potrivesc. Poate și pentru că lucrez în industria asta înțeleg cât e de important să te îngrijești mereu și că nu trebuie să te oprești doar pentru că nu te mai duci zilnic la birou.
– Un gând de final?
– Scopul meu e să încep fiecare zi astfel încât la final să-mi spun că și azi am făcut ceva, și nu o să încetez să fac asta. Nu mă sperie noile începuturi, indiferent de vârstă!

***
Proiectul „Fii activ la orice vârstă!??? este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Share: