Au apărut de câteva zile, mai ales în presa britanică, și au fost (desigur!) preluate și la noi, informații în care WHO (Organizația Mondială a Sănătății) e citată cu declarații de tipul ???hotdog-ul e cancerigen???. Șoc și groază!
De curiozitate, dar și pentru că e de bun simț să te informezi de la sursă, nu din presa tabloidă, am intrat pe site-ul WHO și am aflat ce vă zic si vouă mai jos.

Da, există un studiu, practic un rezumat a peste 800 de studii, de fapt, desfășurate în ultimii 20 de ani, al cărui rezultate au fost făcute publice azi și în care de discută despre potențialul risc de cancer asociat cu consumul de carne roșie și produsele procesate, după cum urmează: prima categorie, carnea, este probably carcinogenic to humans (grupa 2A), concluzie rezultată în urma a unui număr de dovezi limitate care susțin că ar putea duce la apariția cancerului colorectal, dar și cu potențial risc pentru cel pancreatic și de prostată. A doua categorie, carnea procesată, a fost clasificată drept carcinogenic to humans (grupa 1), pe baza a suficiente dovezi, se arată în comunicat.

Mai precis, fiecare 50 de grame de consum zilnic a cărnii procesate – explic imediat și ce zice WHO că e asta – mărește riscul cancerului respectiv cu 18 procente, dar ???Pentru individ, riscul apariției unui cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată este mic, dar el crește odată cu creșterea cantității de carne consumată, iar numărul mare de oameni care consumă carne procesată face ca acest subiect să devină un motiv de îngrijorare pentru sănătatea publică??? – Kurt Straif, Head of the IARC Monographs Programme.

Studiul nu e neapărat un semnal de alarmă pentru consumul individual, deși o să dea apă la moară veganilor, ci mai degrabă (încă) o atenționare oficială pentru autorități de a găsi soluții optime de echilibru alimentar, mai ales că – o spun și oficialii WHO – carnea are un aport nutrițional important. Practic, e nevoie de măsuri și de educație: nici cu prea multă carne, mai ales procesată, dar nici fără, că malnutriția e, de asemenea o problemă, și nu doar în țările subdezvoltate.

red meat
Carnea procesată, se mai arată în documentul WHO, se referă la carnea care a fost transformată prin sărare, uscare, afumare sau alte procese menite s-o facă să reziste mai mult sau să-i amelioreze gustul. Exemple de carne procesată: crenvuști, cârnați, șuncă, pastramă, dar și carnea din conservă sau preparate pe bază de carne și sosuri.

Ăsta e comunicatul. Contextul e un pic mai larg, pentru că nu e prima dată când WHO recomandă atenție în ceea ce privește consumul de carne roșie și carne procesată – se tot întâmplă de prin 2002 încoace. De asemenea, oficialii WHO spun clar: consumption of red meat has not been established as a cause of cancer. Iar despre mezeluri se știa deja că felul în care e procesată carnea poate conține substanțe cancerigene, citez, și las în engleză pentru că nici ăia patru ani de chimie intensivă nu mă ajută să traduc toți compușii ăștia:

Meat consists of multiple components, such as haem iron. Meat can also contain chemicals
that form during meat processing or cooking. For instance, carcinogenic chemicals that form
during meat processing include N-nitroso compounds and polycyclic aromatic hydrocarbons.
Cooking of red meat or processed meat also produces heterocyclic aromatic amines as well as
other chemicals including polycyclic aromatic hydrocarbons, which are also found in other foods
and in air pollution. Some of these chemicals are known or suspected carcinogens, but despite
this knowledge it is not yet fully understood how cancer risk is increased by red meat or
processed meat.

Ce înseamnă asta? Că există un risc asociat consumului exagerat de carne roșie și carne procesată, că trebuie să existe politici și reglementări în privința alimentației, dar și a substanțelor cu care carnea e procesată. Și, că, în principiu, absolut tot ceea ce consumăm comportă riscuri sau nu a fost suficient studiată relația cauză-efect sau potențialele riscuri cancerigene.

Deci să ne liniștim, zic.

Share: