Campania asta a devenit una dintre preferatele mele, și mă bucur că am fost inclusă fiindcă mi-a dat ocazia să cunosc oameni noi și să pricep și mai bine cât de important e să nu accepți eventualele limite pe care vârsta (mai) înaintată ți le pune ci mai ales să cauți oportunitățile aceleiași vârste și să profiți de ele.

Aș fi putut avea cel mai bun exemplu, tata, care, după ce a ieșit la pensie, o viață petrecută la catedră, a devenit încă și mai ocupat toată ziua și, la 70+ de ani s-a apucat să facă o casă și nu e niciodată cu adevărat conștient câți ani are… poate doar când mai are probleme cu sănătatea, așa, ca un reminder!

Sigur, n-au fost doar articole pe boguri – peste 70 de povești, apropo! – ci și milioane de afișe, broșuri și alte materiale de informare, atât pentru cei din ANOFM-uri cât și pentru cei care sunt în postura de a angaja ori de a fi angajați, spoturi TV și nenumărate ateliere, traininguri ba chiar și un film de scurt metraj în care sunt prezentate povești de succes.

Sigur, mentalitatea ???sunt/ești bătrân, la revedere!??? nu se schimbă prea ușor și nici dorința de a continua să rămâi activ, chiar dacă vârsta îți permite să primești o pensie și să te odihnești după câteva decenii de muncă. Dar absolut toți cei cu care am stat pe vorbă pentru campania asta, indiferent dacă le-am scris ori nu poveștile, cei care au ales să nu se plafoneze și să nu se comporte ca și cum viața lor ar fi luat deja sfârșit, sunt oameni liberi, oameni fericiți cu ei și alegerile lor, oameni care se bucură de tot ce oferă bun timpurile pe care le trăim, oameni – să-mi iertați exprimarea poate un pic brutală, prin antiteză – sănătoși la cap!

Voi continua să le scriu poveștile, atunci când o să le aflu și mă vor inspira, chiar dacă această campanie a ajuns la final astăzi, pentru că înaintarea în vârstă e inevitabilă, dar depinde doar de fiecare dintre noi dacă vedem în asta o piedică sau, dimpotrivă, o sumă de oportunități!

Și o să vă rog și pe voi să nu rămâneți indiferenți și să le explicați celor dragi, celor care nu mai sunt nici la prima și nici la a doua tinerețe, că resemnarea nu e soluția pentru ca ei să se simtă n continuare bine cu ei înșiși și cu restul lumii, că au timp acum să facă și să descopere ceea ce au amânat mereu, că lipsa de bani sau durerile articulare sunt doar o scuză pentru a nu te duce la o plimbare prin parc, pentru a descoperi o nouă rețetă de dulceață ori pentru a învăța, de ce nu?, să dansezi tango sau să-ți redescoperi propriul oraș!

not old

***
Proiectul „Fii activ la orice vârstă!??? este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Share: