IAB – Interactive Advertising Bureau – organizează o conferință anuală a industriei, Leadership Meeting îi zice, cu vorbitori de calibru, ca să discute, cum zic ei, despre următoarele 50 de miliarde, valoarea estimată ???la zi??? a industriei de digital. Fain, frumos. La conferință se pot înscrie, firește, cei care sunt în IAB, dar și cei care nu sunt, contra unor sume care variază de la 2495 până la 3695 de dolari. Nu e fix ieftin, dar nici nu e vorba despre asta.

Fiind o conferință importantă, cum ziceam, AdBlock Plus se înscrie, plătește taxa și se pregătește de eveniment. Doar că IAB (US) le trimite un mail în care le zice că le-au dat banii de taxă înapoi, că le-au anulat înregistrarea și că n-o existe nici un loc pentru ei la conferință. Întreaga discuție, pe mail, aici.

Acuma, sigur, e de înțeles de ce advertiserilor nu le place AdBlock. Dar nu e de înțeles câtuși de puțin de ce au procedat cu atât exces de zel și lipsă de tact și, mai ales, de ce aleg să închidă ușa în nas unora care au peste 300 de milioane de utilizatori, oameni care se dau pe net și au ales să facă asta fără să mai vadă reclame.

???It’s coming up in every client conversation???

Adică problema, de fapt, nu e că există AdBlock ci că advertiserii și publisherii nu înțeleg că uneori ad-urile sunt prea multe și prea agresive și utilizatorii nu le mai suportă. Sigur, e haios că AdBlock e blocat de IAB, cred că s-a râs intern pe chestia asta, dar e trist, în realitate, că oamenii care reprezintă o industrie de 50 de miliarde nu pricep că AdBlock există pentru că s-a sărit calul iar soluția nu e să blochezi AdBlock ci, împreună cu ei, să găsești metode prin care utilizatorul să nu mai fie agresat, publisherul să-și permită să furnizeze conținut de calitate în continuare, iar agențiile și clienții lor să ajungă la public prin intermediul publicității. Pentru că, așa cum zice și IAB, la conferința cu pricina, ediția de anul trecut, adblockingul ???it is growing problem that needs to be addressed??? pentru căăăăăă “It’s coming up in every client conversation,” – comScore CEO Serge Matta.

AdBlock-Blog-

Și pentru că mi se pare interesant subiectul, am cerut și poziția IAB România despre asta, care a venit chiar foarte repede, de la Ioana Anescu, director executiv (mulțumesc frumos, Abe!):

???Ca toate filialele IAB din intreaga lume si IAB Romania urmareste atent evolutia fenomenului de adblocking, chiar urmeaza sa anuntam in curand rezultatele unor studii locale pe tema asta.

Solutia in care credem noi are la baza o  mai buna coordonare a tuturor pilonilor industriei pentru o publicitate responsabila si de calitate.

Am reusit, in felul asta, inca din 2007, sa definim si sa implementam, la nivel local,  pe site-urile membre, mai multe seturi de standarde si recomandari IAB (pentru display advertising, pentru email marketing samd- unul din cele mai cunoscute efecte fiind interzicerea sunetului implicit) si gestionam un efort permanent de imbunatatire a publicitatii online, printre cele mai recente rezultate fiind si un set de principii reunite in Decalogul IAB lansat in toamna anului 2015, care va sta la  baza standardelor viitoare de industrie.

Pe pietele mai dezvoltate, companiile dezvoltatoare de softuri de blocare a reclamelor online par sa joace un joc dublu, profitand de nemultumirea utilizatorilor fata de anumite elemente ale publicitatii online – pe de o parte blocheaza reclamele, pe de alta parte solicita bani brandurilor pentru a permite afisarea reclamelor noi, ceea ce noi, ca asociatie a industriei nu consideram ca este corect. Daca un adblocker se interpune intre un site si publicul sau si decide sa afiseze reclamele doar celor care ii platesc si lui “taxa de protectie” nu mai vorbim de protejarea intereselor utilizatorilor ci de un santaj, de un comportament mafiot.

Probabil de aici si pozitia transanta a colegilor din US, unde este vorba de un alt ordin de marime a bugetelor de publicitate online.

Dincolo de asta, fiecare IAB are o politica proprie asupra evenimentelor pe care le organizeaza, deci nu putem comenta din acest punct de vedere reactia sau decizia luata local de IAB US???

***

Da, firește că etica adblockerilor, când ???negociază??? excepții, lipsește cu desăvârșire, odată ce scopul declarat al existenței lor e o mai bună experiență pentru utilizator, nu ???să luam bani cu japca de la producătorii și distribuitorii de content???, dar utilizatorul care-și pune ABP o face pentru că nu mai suportă agresivitatea reclamelor.

Iar problema asta nu se rezolvă blocând ABP ci impunând standardele alea de care se tot vorbește și pe care majoritatea publisherilor le ignoră fără să ajungă, vreodată, pe vreo listă neagră a advertiserilor.

Update: Între timp am primit pe mail, de la purtătoarea de cuvânt, Laura Goldberg, și răspunsul oficial al IAB US cu privire la povestea asta: “The IAB Annual Leadership Meeting is for serious conversation among important digital industry stakeholders”.

Neserioși, neimportanți, cum ar veni!

Share: