În vreme ce noi dezbatem Legea Toleranței, doctorate plagiate, Vișinești de 90 de ani condamnați la pușcărie pentru 20 de ani, rostul sau nerostul zilei amorului comercial și câte și mai câte, jumătate din populația României este afectată de sărăcie și 54% din cei care se află în mediul rural nu au nici o ocupație.

Copiii lor sunt, la rândul lor, condamnați să facă parte din statistici la fel de triste dacă nu vor avea parte de educație. Așa deficitar cum e sistemul nostru de învățământ, cu scoli insalubre și profesori slab pregătiți (în special în mediul rural), tot reprezintă o opțiune infinit mai bună pentru copii, dacă alternativa e analfabetismul și tot ce derivă din asta.

Sunt cifre pe care le-am primit într-un comunicat de presă de la World Vision România, alături de un infografic și alte detalii pe care le redau mai jos. Poate vreți să le știți.

Infografic - Cercul vicios al saraciei

Unde începe sărăcia?

În mediul rural există un grup în creştere de copii foarte vulnerabili care provin din familii sărace, cu un singur tip de venit, adesea doar alocaţia sau venitul social. Astfel, 225.000 de copii se duc zilnic flămânzi la culcare iar 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă, ceea ce provoacă îmbolnăviri grave sau malnutriţie.

Un copil flămând nu poate învăţa

Lipsurile majore şi responsabilităţile domestice nu le mai permit copiilor să urmeze o educaţie, astfel că peste 37% dintre persoanele cu vârste de peste 15 ani prezintă analfabetism funcţional: nu înţeleg ceea ce citesc sau nu ştiu să scrie corect. În mediul rural, 20% dintre copii rămân cu 8 clase, o treime dintre aceştia fiind expuşi riscului de sărăcie, având şanse reduse de angajare. Potrivit datelor Eurostat, rata abandonului şcolar în România a trecut în 2014 de 18%, față de 11% media de abandonare timpurie a şcolii în Uniunea Europeană.

Fără educaţie – şanse reduse de angajare

În mediul rural, rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani este de 22% iar gradul de ocupare al persoanelor cu vârsta între 18 şi 60 de ani este de aproximativ 46%.

Gradul de ocupare redus accentuează starea de sărăcie

În aceste condiţii, în România încă există sărăcie extremă! 40,4% din populaţia României trăieşte cu riscul sărăciei şi al excluziunii sociale iar dintre copii – 51%. În mediul rural situaţia este dramatică întrucât riscul de sărăcie pentru aceşti copii este de trei ori mai mare decât pentru cei din mediul urban – 34,1% dintre cei 51% suferă de privaţiuni materiale extreme. Copiii săraci de astăzi vor deveni adulţii săraci de mâine.

Acest cerc vicios al sărăciei poate fi întrerupt aducând copiii la şcoală, deoarece numai prin educaţie cresc şansele găsirii unui loc de muncă care să le ofere viitorilor adulţi venitul necesar unui trai decent.

***
Prin urmare, putem noi să dezbatem la nesfârșit principii și dreptul la liberă exprimare, și corupție și ce mai vreți voi: în cele din urmă 54% vor vota cu cei care le oferă ceva de mâncare. Iar noi vom cotiza în continuare la sistemul care îi ține flămânzi și needucați, pentru că, în felul ăsta, sunt ieftin și ușor de cumpărat.

Share: