Aseară mi-am dat pauză o oră și ceva și-am fugit la concertul lui Alexandru Tomescu de la Catedrala Sf. Iosif, parte a Turneului Stradivarius Experience 2.0.
A fost plin, s-a stat și în picioare, spre bucuria mea, și au fost și destui copii. Care au stat cuminți și, la final, s-au rânduit frumos și emoționați pentru autografe.

Stradivariusul se ține bine, în ciuda venerabilei vârste de vreo trei secole, și în ciuda faptului că prima piesă din program a fost o bucată ermetică și foarte grea de Bartók.

public
Dar, la egalitatea cu muzica aseară mi-a plăcut foarte mult cum a povestit Alexandru Tomescu ceva despre fiecare compozitor și fiecare compoziție, construind o curiozitate pentru anumite pasaje muzicale și, la final, când ajungi acasă, chiar o tură pe net pentru a căuta mai multe detalii. Și mi-a plăcut – la nebunie – ideea organizatorilor de a însoți muzica viorii cu sand art, pictura cu nisip, exact așa!, realizată live de artista plastică Ana Munteanu din Moldova – poate că vă amintiți de ea de la Românii au talent.

Felul în care se mișcau mâinile ei pe suportul de desen (noi, spectatorii, vedeam totul pe un ecran mare), creativitatea cu care transforma un desen în alt desen, fără să curețe ???foaia??? mi s-au părut uluitoare.
În fine, mi-a mai plăcut și faptul că tot acest demers are și un scop ambițios, acela de a transforma casa lui Enescu de la Mihăileni într-o școală de muzică pentru copii – citiți mai multe aici.

Prin urmare, deși nu mai sunt foarte multe spectacole în turneu, dacă aveți ocazia, mergeți neapărat! Următoarele concerte sunt după cum urmează:

TÎRGU-JIU, 28 MAI / PARCUL BRÂNCUŞI
PIATRA-NEAMŢ, 30 MAI / CINEMA
IAŞI, 31 MAI / Catedrala Sf Fecioară Maria
SUCEAVA, 1 IUNIE / Biserica Romano-Catolică Sf Ioan Nepomuk
MIHĂILENI, 2 IUNIE / Casa Enescu

tomescu
La bis a cântat Balada lui Porumbescu, iar pentru mine piesa asta are o semnificație foarte specială, astfel că vă spun cu mâna pe suflet – a fost o experiență memorabilă.

***
Printre partenerii care au făcut posibil acest turneu și accesul gratuit pentru spectatori se numără și Enel, care, în acest fel promovează cel mai recent pachet lansat, e-light, pentru oamenii ocupați dar care au acces la internet. M-am uitat peste el, mi se pare ok, că nu mai platești o estimare prealabila a consumului, plătești fix câât raportezi la final de lună.

Foto: Ioana Chiriță

 

Share: