Când cu Colectiv, oamenii care locuiau în zonă au ieșit din casă. Unii au căscat gura, alții au pus mâna să ajute cum s-au priceput. A doua zi unul dintre oamenii ăștia zicea la TV: ???Mă uitam la ei și nu știam cum să-i ajut, ce să fac???. Am mai scris de asta, pentru că neputința și frustrarea omului care asista la o tragedie și nu poate face nimic pentru cei afectați era aproape palpabilă chiar și la TV.

Mi-am adus aminte de asta azi dimineață la conferința de presă prin care Fundația Vodafone România și (Fundația pentru) SMURD anunțau un nou parteneriat dintr-o serie care durează – deja! – de 12 ani și care, până acum, a avut finanțări de 2.2 milioane de euro și 400.000 de beneficiari.
Proiectul cel nou se numește Caravana SMURD „Fii pregătit!??? și o să vă spun de ce ar trebui să vă intereseze.

Pe scurt, e vorba de niște cursuri teoretice și practice din care oricine poate învăța lucruri utile despre cum să salvezi o viață, a ta sau a altora, iar caravana asta – e vorba de o autoutilitară dotată cu tot ce-i trebuie pentru asemenea lecții și în care pot intra până la 40 de cursanți în același timp – care a călătorit deja prin câteva locuri vara asta, se află de azi și până duminică, inclusiv, în Parcul Carol din București. De luni, caravana va pleca din nou prin țară pe traseul Buzău, Bacău, Piatra Neamț, Iași, Botoșani și Suceava – un program și înscrieri pe site-ul SMURD sau în aplicaţia „Departamentul pentru Situații de Urgență???, disponibilă în Apple Store și Google Play.

Sunt o serie de cursuri teoretice și practice, cum spuneam, adaptate pentru fiecare zonă în parte – de exemplu, în zonele cu inundații oamenii vor fi învățați ce să facă în astfel de cazuri – dar și oameni spcializați în situații de urgență care vă pot răspunde la orice întrebare de tip ???Dar în caz că […], ce pot să fac????

Caravana Fii pregatit 01
Noi am văzut azi o demonstrație pe manechin despre cum să reacționezi în cazul unui stop cardio-respirator, când pacientul mai are cam cinci minute până moare dacă cineva din preajmă nu începe manevrele corecte de prim ajutor până la venirea ambulanței. Nu e matematică, nu e magie, e fact: doar atâta supraviețuim dacă creierul nu e oxigenat și inima nu pompează sânge.

Nu spun că riscul de a ajunge într-o astfel de situație e prea mare, dar zece minute de atenție acum, la o demonstrație, pot salva o viață mai târziu. Sigur, stopul cardio-respirator e cel mai rău scenariu, dar până acolo sunt o grămadă de lucruri care ni se pot întâmpla nouă, celor dragi sau unui străin, pe stradă, și, din perspectiva în care poți și vrei să ajuți, dar nu știi cum, și te simți cumplit de neputincios în fața unei vieți care se scurge, parcă merită să ???pierzi??? acum niște timp ca să știi că știi ce să faci în caz de urgențe.

Proiectul costă 523.000 de euro, iar Fundația Vodafone România și 400.000 de euro vin de la Fundația Vodafone România:
Fundația își concentrează activitatea și resursele în patru direcții strategice – sănătate, educație, servicii sociale și voluntariat – iar caravana SMURD este genul de proiect care atinge toate aceste domenii, așadar impactul său este cu atât mai important, a declarat Ravinder Takkar, Președinte și CEO al Vodafone România.

conferinta_Caravana Fii pregatit 04

Dr. Raed Arafat, fondatorul SMURD: „Am gândit această campanie pentru a educa populația în domeniul acordării primului ajutor, dar în principal copiii și tinerii. După primele două luni de itinerariu prin țară, cifrele ne arată că sala de curs din caravană este mereu plină, iar 40% dintre beneficiarii cursurilor sunt copii și tineri, ceea ce ne confirmă că am intuit corect interesul lor???.
Apropo de copii și tineri, SMURD plănuiește și alte variante, interactive, de învățare a modurilor corecte de a reacționa în cazul situațiilor de urgență, cu filmulețe și jocuri, și mi se pare o variantă bună pentru segmentul ăla de vârstă, în locul unui (alt) manual, oricât de drăguț desenat.

Cred că marea majoritatea a oamenilor nu se gândesc că ar putea să ajungă vreodată în situația de a avea nevoie să acorde primul ajutor, nu se gândesc că, da, necazuri și nenorociri se întâmplă la tot pasul, mai mari sau mai mici, și multe dintre ele din neglijență, vezi, de exemplu, instalațiile de încălzire realizate rudimentar. Dar se întâmplă. Și, chiar dacă nu ți se întâmplă ție, tot zic că e bine să știi cum să reacționezi corect.

Așa că, bucureșteni, la finalul ăsta de săptămână poate faceți o plimbare prin Parcul Carol și, cu ocazia asta, învățați și cum să salvați o viață. Poate n-o să fie nevoie. Dar… dacă o să fie?!

demonstratie organizata in caravana cu jurnalistii 03

Share: