Am citit analize și opinii despre alegerile care bat la ușă cât să-mi ajungă până la următorul scrutin! A fost o campanie anostă, pe de-o parte pentru că după locale și un an de tehnocrați s-au mai golit visteriile partidelor, pe de-o parte pentru că avem consultanți politici slabi (da, bă, sunteți niște dame de campanie care înghițiți ce primiți de la client – a se vedea clipul Alinuței cu plodul – și cam atât), și pe de altă parte pentru că poți să intoxici votanții neinformați doar cât să nu-i enervezi, totuși, sinucigaș, pe ăia care te detestă deja, că o pățești ca la prezidențiale!

Și, da, nu prea avem de unde alege. Dar…
…stimați telespectatori, asta e oferta, alta mai bună n-am putut produce, noi, ca nație, pre(a)ocupați să-i dăm share lui Celentano, așa că dintre ăștia, așa cum sunt, trebuie să alegem. Iar rezultatul exact așa se decide:

Câți dintre noi ieșim la vot vs câți dintre ai lor.

Înțeleg că e mare dezgustul, de ei, politicienii, toți, o apă și-un pământ. Înțeleg că-ți vine să pleci unde vezi cu ochii, pentru un dram de respect față de muncă și ban, public sau privat. Înțeleg.

Dar mai înțeleg și că dezgustul nu ajută iar neimplicarea celor care pricep pericolul care ne paște dacă revin hămesiții e fatală. Pentru că ai lor ies la vot. N-au prea multe – în fapt, n-au mai nimic – și tocmai de-aia vor pune ștampila aia cu sete, să-i izgonească pe cei de care li se spune că sunt răi și să-i aducă pe cei care le promit că vor fi buni. Asta nu înseamnă că sunt proști – am mai zis și o repet: nu sunt proști. Sunt doar îndoiți de grija zilei de mâine, lipsiți de educație și, prin urmare, ușor de manipulat. Nu e vina lor.

O matematică simplă

Dacă ai lor ies la vot și noi nu ieșim, rezultatul e predictibil: câștigă ai lor. Și câștigă pentru că îi lăsăm, pentru că unora ne place să credem că suntem prea buni pentru o astfel de ofertă electorală, uitând că e prea târziu acum să amendăm penali și cercetați după ce ani de zile ne-a durut în trei litere ce votează parlamentarii, exceptând dățile când am mai dat vreun share pe rețelele sociale – yeap!, asta chiar schimbă mult treaba!

Repet, matematica e simplă: ai lor ies la vot – noi nu ieșim = ai lor fac majoritate = noi pierdem (iar) orice control pe furt și pomeni și tot, iar tu o să rămâi cu like-urile și reacțiile la un status în care te-ai lăudat că nu te duci la vot.

A! Vă reamintesc că nu se votează decât în localitatea/județul pe teritoriul căruia aveți domiciliul legal, cel trecut în buletin sau viza de flotant, asa ca faceți și-un drum acasă cu ocazia asta, îi mai întrebați pe cei dragi de sănătate, le mai aruncați un apropo de emigrare dacă… Știți voi!

vot-stampila

Pentru un plus de implicare

Nu în ultimul rând, încă vă puteți înscrie, până mâine, 7 decembrie, inclusiv, observatori la vot via Fiecare vot! Teniță & Team au făcut un efort uriaș în ultimele luni cu platforma asta, sunt vreo 2200 de înscriși până acum, și, deși îmi imaginez că o să fie super obositor, ideea de a face oricât de puțin pentru a asigura corectitudinea ăstor alegeri, mă încântă peste poate – carevasăzică, da, m-am înscris! Și, da, mă duc! Și, da, o să și votez! Ceea ce ne urez tuturor!

În loc de concluzii

Panseluțelor! Prețioșilor! Superiorilor! Am studiat cu toții Miorița la școală că e în programa obligatorie. Pe toți ne-a enervat – sper – că tâmpitul ăla de cioban admira luna și stelele și fatalismul în loc să ridice ghioaga și să pună câinii pe ăilalți doi care vor să mi-l omoare. Încă mă deprimă numărul de aprecieri la adresa Baladei lui Celentano care e doar o Mioriță mai prost scrisă dar care, în esență, susține același lucru: e nasol, dar noi bem. Ca la inundații, mai știți?

Ce mama dracu’, chiar ne-am prostit de tot ca nație?! Pe ce lume trăiți de vi se pare că e ok să nu ieșiți la vot, dar e ok, după aia, să vă plângeți de rezultate, la fel ca ciobanul mioritic!? Vă e prea lene? Bun! Atunci o să știm cu toții de la ce și de la cine ni se trage. Și n-o să fie de la ei, ci de la voi, ăștia prea prețioși, prea leneși, prea comozi, prea buni, prea indignați să pună o ștampilă!

Ieșiți la vot! E singura soluție! Singura!

Share: