Am fost recent la o conferință despre festivalurile de muzică – East European Music Conference. S-a întâmplat la Sibiu, cumva legat de Artmania, ambele evenimente având acelaşi organizator.
M-au interesat câteva dintre subiectele trecute în agendă, unele mai mult, altele mai puțin – partea de legal, de exemplu, unde prefer sa las specialiştii sa-şi facă treaba, fiindcă-s genul care admite – șoc și groază! – că n-are cum să le știe pe toate.

Aș fi preferat să se discute mai mult despre cum se construiește experiența de festival, de la concept la parteneri, locație, comunicare și toate lucrurile de genul ăsta, poate la anul, sau poate într-un (alt?) eveniment dedicat, mai ales că au fost producători de la festivaluri mari, gen Lollapalooza ori NovaRock. Și, da, nu spun muzica, pentru că mi se pare un ???by default??? să ai un line-up care e ok, însă, după mine și după participanții la conferință, un festival trebuie să fie o experiență mișto care ține de multe altele, și mult mai mult decât doar de muzică.

S-a vorbit mult de riscuri si security și legal, cum ziceam, dar s-a atins un pic și problema evenimentelor făcute ???pe banii statului???, fie de stat însuși, cu referire mai ales la Capitală, fie de particulari care primesc – uneori – o grămadă de bani de la stat ca să facă niște evenimente fără concept, fără comunicare, fără sens.

În București, de exemplu, sunt niște structuri subordonate Primăriei care se ocupă de cultura orașului pe bani publici. Dacă întrebi blonda conducere a PMB o să ți se spună mintenaș că asta e o prioritate, dar nu poți să pretinzi că ceva e prioritar atâta timp cât strategia e să faci doar festivaluri populare și/sau prost comunicate.

Pe banii din taxe poate oricine, orice

S-a spus, la conferință, că e nasol că primăriile (sau structurile de stat) concurează promoterii privați în organizarea de evenimente. Concret, le doare-n șpiț dacă vând bilete, că oricum de multe ori accesul e moka, dacă plătesc mai mult decât pentru un artist, că oricum e pe bani publici și aia e, dacă le comunică așa cum trebuie, că în scripte s-a întâmplat, e bine, nu contează, lumea vine sau nu vine, e bifat!

Eu nu cred că e nasol. Cred că trebuie să existe evenimente organizate de Primării, pentru că nu toată lumea își permite să plătească pentru divertisment, dar toată lumea plătește taxe. Mi se pare normal asta. Dar le-aș vedea mai bine alcătuite și comunicate. Știu că se consumă oricum, că lumea se uită curioasă la orice zăpăceală cu pretenții artistice, motivate au ba, dar mi-ar plăcea să văd și o responsabilitate în ceea ce privește educarea și culturalizarea* maselor, dacă tot e pe bani publici. Dar nu, se preferă în continuare serbările populare de gen Cântarea României, unde să defileze primarii cu tricolor în pieptul pe care se bat vizibil mânați de următorul tur de scrutin.

Nu în ultimul rând, băi, nene!, sunt prea multe festivaluri de orice, și cu componentă de bani publici, doar așa, ca să-i cheltuim, pentru că avem un văr la Primăria din Văscăuți, facem un parandărăt, spargem niște bani, că e buget de cultură, și văscăuțenii se trezesc c-o dudă de eveniment, fără cap și coada.

Aici mi se pare că ar trebui să se lucreze. Doar că nimeni n-are interesul și tupeul să spună ceva articulat despre asta, pentru că majoritatea organizatorilor depind de banii publici* și nu vrem să supărăm finanțatorul…

Poza e de la Woodstock, că e de referință.

Share: