Probabil că mi se trage din copilărie, dar n-am fost nicicând un mare simpatizant al zilei de 8 Martie. Sigur, lălăiam la serbări ???E ziuaaaa taaaaa, mămicooooo???, spuneam poezia, duceam acasă felicitarea cu mutra mea decupată în formă de inimioară – pe care tot mama o plătea la școală, normal! – sau vreun bibelou ori o vază. Ce-i drept, pe vremea aia opțiunile de cadouri erau destul de limitate și prea puțin știam eu că și drepturile femeilor sunt cam la fel.
Mi-a plăcut, însă, acest 8 Martie pentru că am văzut mai multe conversații despre egalitatea de gen decât inimioare, floricele și alte diminutive, și cred că mai ales despre asta ar trebui să fie această zi.
Totuși, o să admit că m-a înveselit narcisa din ghiveci, care a avut bunăvoința să înflorească fix astăzi, și că, în dulcele stil clasic de acum, mi-am dăruit mama și am trimis gând bun prietenelor care au grijă să nu pic chiar în toate gropile din viață, iar când o fac, totuși, îmi întind o mână și alți pantofi (cu toc)!

Iar dacă e musai de marcat, că tot e reminder activ, măcar acum, când toată lumea vorbește despre asta, ce mi-a luat, ce i-ai luat, ce le luăm și așa mai departe, zic să terminăm seria asta de cadouri smart așa, cu ocazia specială a zilei ăsteia, dar a oricărei zile. Pentru că, de fapt, în orice context, cadourile nu sunt și n-ar trebui să fie niciodată la impuse, n-ar trebui să fie niciodată oferite din vreo obligație care să transforme bucuria de a oferi într-o corvoadă ori teama că n-ai ales bine.
De fapt, cred că ăsta din urmă e și motivul pentru care cei mai mulți domni se rezumă la cadourile așa-zis safe, flori și dulciuri, să fie bine, să nu fie rău. Din păcate, însă. oricât de apreciate, doamnele și domnișoarele din ziua de azi nu mai sunt așa de ușor de impresionat cu chestii generice.
Daaaaaaar… serialul ăsta cu daruri smart pentru daruite la fel de-asta există, să ajute.
Prin urmare, pe lângă tura trecută, perfect valabilă și azi, și oricând prindeți de veste că e cazul, aș mai adăuga, după o plimbare prin magazine, periuțele de dinți electrice ca idee pentru mame și mătuși și bunici, fiindcă puține dintre ele sunt, totuși, atât de la curent cu tehnologia și cu bugetul care să le permită ceea ce nouă ni se pare mai mult decât firesc să avem. Și, da, sigur că face diferența și pentru ele, le simplifică rutina și le arată că-ți pasă (și) de sănătatea lor.

Tot pentru a ieși din rutina cadourilor trecute prin copiator eu m-aș uita la ce sau cum lucrează. Poate nu are o carcasă pentru telefon și nici nu s-a gândit să-și ia, însă o s-o poarte dacă o primește și chiar o să fie recunosătoare pentru asta când – inevitabil – o să să-și lovească/scape telefonul și o să-l recupereze întreg! Sau poate îi trebuie o husă pentru tableta cea nouă ori chiar pentru laptop – eu am unul nou, aș suferi dacă ar avea vreo zgârietură, măcar în primele luni. Are husă, dar numai pentru că mi-am luat același laptop ca precedentul, numai că o generație mai deșteaptă. Apropo, e roz. Și nu de oricare, ci ballerina pink, vi l-aș arăta dar nu mai e pe stock, all mine, muhaha!

A, și pentru că tot veni vorba de husă de laptop sau tabletă, pe care eu nu le pun decât în deplasări, n-ar fi o idee rea să vă inspirați pentru cadouri și de la capitolul Voiaj, fie cu niște genți de laptop, fie cu unele de voiaj – sigur, are troler, dar, garantat, ori are unul prea mare pentru deplasările alea de 2-3 zile, ori are unul prea mic pentru concediul de două săptămâni. Sau pentru o săptămână. Sau… ați prins ideea, da?

Altă chestie simplă dar binevenită oricum ar fi niște căști pentru telefon. Fie pentru șofat, fie pentru alergat, fie pentru că colega de birou vorbește nonstop și ea nu se poate concentra. Căștile – în special in-ear-urile sunt genul de accesoriu care se pierde sau se rupe sau se strică ușor, sau poate sunt eu vreo kriptonită pentru orice pereche de câști in-ear din viața mea, le rătăcesc, pierd, rup (acolo unde e îmbinarea dintre fir și jack), mă și mir că pe-astea de-acum le am de un an, respectiv șase luni. Unele de sport, altele cu fir. Căștile sunt oricând o idee bună, promit!

Uite, azi a fost o zi cu soare, e clar, cumva, inebitabil, chiar, că vine primăvara, se încălzește, ce să mai! Dispare, prin urmare, scuza aia cu nu ies să alerg, să merg și, în general, nu ies!, că e prea urât afară. Și dacă tot o scoți la plimbări lungi, romantice sau nu, cu bicicleta sau nu, mai zic odată, o idee bună pentru automonitorizare a activității fizice ar fi un ceas smart sau o brățară asemenea. Pentru că lucrează toată ziua la un birou și uită să se ridice de acolo, iar o jucărie din asta poate să-i reamintească să mai ia o pauză și să facă un pic de mișcare, sau pentru că, de când a ieșit la pensie, e mai puțin activă în felul ăsta. Pentru mine a făcut diferența, fiindcă a mea mă ceartă dacă nu-mi fac pașii zilnici. Da, la asta s-a ajuns, merg ca să nu mă certe brătara! Dar merg!

Altfel, cu sau fără daruri, zic să ne prețuim mai mult, noi pe noi, doamne și domnișoare, și nu doar pentru că suntem ci și pentru că avem de ce! Azi, și în fiecare zi!

***

Cadouri smart e un ghid de cadouri pentru scos cititorii din impas, cu idei, cu așa da, cu sondaj, cu tot ce mi-a trecut prin minte că ar putea fi de folos ca să scăpăm de clasicele flori, ciocolată, ursuleți. E un proiect printrerânduri.eu & Flanco, pentru că și lor le pasă dacă darurile aduc bucurie. Dar din dar, știți voi!
Și, ca să nu ziceți că e discriminare, o să scriu un ghid (mic) și pentru domni! Mic, da, că sunt mai ușor de mulțumit, ce să-i faci! ;)

Share: