De când mă știu, tata a înjurat cu animale și trimiteri istorice de genul ???Constantin Brâncoveanu??? – iar eu știam că i-ar tăia capul adrisantului. Uneori, când se enerva pe prostiile spuse de vreun politician la TV, mai zicea cu draci, dar asta se nu se întâmpla des. Pe mine, însă, mă admonesta și dacă ziceam că ceva e de căcat.
Pe mama nu cred că am auzit-o înjurând nici măcar de zece ori în viață, iar la bunică-mea cea mai gravă înjurătură era ???Ei, partidul!???. Și era gravă, că partidul îi luase tot ce avea, bașca părinții moșieri trimiși în domiciliu forțat și soțul la canal. Partidul era tot ce se putea mai rău, mai hâd, era blestemul suprem.
Eu nu i-am moștenit în sensul ăsta, deși pot să fiu extrem de creativă și să sudui fără să folosesc nici un cuvânt urât, dacă e. Totuși, uneori îmi scapă și din alea licențioase, mai ales în situații extreme. Orice om îi scapă, vorba Vasilicăi!

Dar muiepsd nu e fix o înjurătură ci o replică. O replică în patru litere la tot răul făcut de PSD. Și am încercat cu petiții, cu proteste, cu meme, cu mailuri oficiale, cu orice ne-ar fi putut trece prin cap că ar putea să reprezinte un semn al opoziției noastre față de minciunile și hoțiile lor, față de prostia și infatuarea lor, față de toate mizeriile pe care le fac fără nici o perdea pentru că se cred atotputernici și-i doare-n OUG de noi.
muiepsd e pentru toți ai lor care fac statui și își pun 2200 de lei spor de lucru la calculator, pentru toți ăia care își așază copiii în poziții călduțe și bine plătite la stat, pentru toți ăia care cred că țara asta e la cheremul lor și pentru toți ăia care cred că e bine așa atâta timp cât beneficiază de o brumă de bani în plus sau de un cupon municipal.

Iar pe cei loviți în rațiune și sensibilitate de expresia asta și care se plâng că tineretul patriei e expus la asemenea expresie oribilă și că acuma, vai!, trebuie să le explicăm copiilor ce și cum, i-aș întreba ce e mai greu să le explice: asta, sau lipsa medicamentelor din spitale, neomenia unor medici, dascăli și a altor slujbași plătiți din bugete publice, starea drumurilor și a fațadelor de pe care se scurge tencuiala, că e ok, de fapt, să traversezi pe roșu sau să depășești viteza legală, sau că odată la două minute o femeie e agresată, iar Poliția dă din umeri, sau că sute de copii români adorm flămânzi, că milioane de oameni nu au budă în casă și că un oraș întreg a rămas fără apă opt zile. Și aș putea continua lista, din păcate…

Da, sunt de acord, expresia în sine nu e câtuși de puțin elevată sau elegantă și nu mi-ar plăcea să aud copii care o folosesc, poate nici măcar adulți care o adresează altor adulți – ceea ce nu e cazul aici pentru că PSD e o maladie. Totuși, mi se pare infinit mai ușor de explicat o asemenea replică și motivarea ei decât înghițitul șuvoaielor de ???lapte și miere???.

Share: