Azi începe la București, în patru locuri simpatice din oraș*, DokStation, un festival de nișă care prezintă documentare cu și despre muzicieni.
Sunt o avidă consumatoare de (auto)biografii, îmi place să văd viața oamenilor dincolo de reflectoare, fiindcă mereu am crezut  că, dincolo de geniu, talent și generozitatea cu care îl împart, artiștii ăia de succes sunt, de fapt, cu puține excepții, nefericiți. Mai mult, publicul e adesea o curvă care nu se sfiește să le pretindă tot, orice i se pare că i se cuvine, și i se pare că tot i se cuvine, și la primul semn de imperfecțiune, la primul semn că artiștii ar fi oameni, nu semizei, se năpustește cu critica și ură asupra lor. Mi se pare că le datorăm mai mult respect. Nu ca artiști ci ca oameni.
În filmele de la DokStation vezi și asta, șoc și groază! artiști sunt și ei oameni! Cu bune, cu rele. Și, desigur, ai ocazia să te uiți un pic în spatele cortinei și să înțelegi mai bine o industrie de sute de miliarde de dolari.

Practic DokStation e un Meet & Greet de patru zile, în care multe evenimente au acces liber și alte multe au niște bilete la prețuri ridicol de mici, gen 10 lei sau pe-acolo.

Azi, de exemplu, puteți merge în turneul de promovare pentru OK Computer cu Radiohead ca să vedeți, printre altele, ce presupune, din partea trupei, un asemenea efort, cu interviuri back-to-back. Sau cum era Desolation Center, bunicul lui Burning Man. Saaaaau mergeți la Freedom, documentarul făcut anul ăsta despre viața și începutul carierei lui George Michael, într-un documentar narat chiar de artist.

Documentarul conține interviuri cu apropiații lui George Michael, celebrități și legende ale muzicii, precum Stevie Wonder, Elton John, Ricky Gervais, Nile Rogers, Mark Ronson, Tracey Emin, Liam Gallagher, Mary J. Blige, Jean Paul Gaultier, James Corden și Tony Bennett.
În film mai apar și cele cinci supermodele din videoclipul “Freedom ’90???, regizat de David Fincher – Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford, Tatjana Patitz și Linda Evangelista – care se reunesc pentru prima dată pentru a vorbi despre experiențele lor din timpul filmărilor.

Sau, în fine, puteți să-i ascultați pe Afrika Bambaataa și MC Whipper Whip ori pe Bogdan Strătulă (DJ Set) cum se dau live în stambe muzicale.

Și asta e doar azi, și nici n-am zis tot programul zilei!
DokStation e până duminică, inclusiv, cu muuulte documentare mișto, pentru toate gusturile, inclusiv alea muzicale, cu concerte și disco!, și cu istoria casetei audio – printre altele. Programul complet e aici – să nu ziceți că nu v-am spus!


*Apollo 111, Spațiul M60, Control și Plaza România

Share: