Te bate lumea din bula ta la cap să ieși la vot, hm?
Artiștii preferați îți spun același lucru: Ieși la vot! Obsesiv, de două luni. Ieși la vot. Votează. Oamenii exasperați de lipsa de implicare civică tot repetă asta. Nu-i interesează cu cine votezi, e alegerea ta, numai vor să vadă că-ți pasă și ție destul cât să faci acest minim efort. Sunt supărați pe tine că n-ai votat și uite unde s-a ajuns.
Dar pe tine nu te interesează chestiile astea. Înțelegi că e nasol cu actuala conducere, te plângi și tu toată ziua de neajunsuri, le vezi la tot pasul, le simți, te enervează și pe tine chestiile care se întâmplă și n-ar trebui sau alea care nu se întâmplă și ar trebui. Că ți s-au promis. Da, și ție. În ciuda faptului că nu-ți pasă și nu te interesează.

De ce să votezi? Oricum sunt toți la fel. Politica-i o curvă, cine face politică n-o face pentru binele tău sau al țării, o face ca vrea să fure – logic, nu? De ce să pierzi tu minutele tale prețioase, de ce să faci acest mic gest, de ce să alegi tu cine să te reprezinte și ce să spună, în numele tău, mai-marilor Europei? Ție ți-e bine așa, ai un salariu decent, un TV mare, excursii pe-afară, adidași mișto, o mașină pentru care îți permiți benzina, asigurare privată de sănătate și pensie.

A, știi că ăștia fură și sunt corupți. Nu se pune problema că nu știi sau nu înțelegi, doar nu ești prost! Dar nu-ți pasă, nu te afectează. Viața ta e ok, ești în siguranță, ce te aia la cap toată lumea cu votul ăsta, nu e treaba ta politica, nu te interesează. Tu ai treburi mai importante, ai o viață de trăit, ai prieteni care, la fel ca tine, nu votează și care îți validează și ție alegerea.

Ce alegere? Ah, da! Să votezi sau nu reprezintă tot o alegere. Indiferent pe cine ai pune ștampila, prezența sau absența ta reprezintă o alegere. Nu-ți mai spun că miserupismul tău îi ajută pe cei de la putere să rămână la putere sau că schimbările nu se întâmplă fără ca (și) tu să faci ceva pentru asta!

Tu nu votezi, ți se rupe. Am înțeles. E alegerea ta.
Dar, dacă nu votezi, de ce te mai plângi? De ce ai așteptări? De ce te enervezi, dacă nu te interesează politica?

De ce ți-e teamă că ai tăi dragi ar putea ajunge într-un spital?
De ce te enervezi când au crescut prețurile la Uber și tot nu găsești mașină?
De ce te superi când îți crește rata la casă?
De ce înjuri când stai cu orele în trafic sau vrei să pleci cu mașina peste țară și n-ai autostradă?
De ce nu ți se pare ok să nu găsești oameni bine pregătiți care să lucreze la afacerea ta sau colegi pentru departamentul tău?
De ce ești îngrijorat că afacerea ta ar putea da faliment sau că ai putea rămâne fără job pentru că firma la care lucrezi e hăituită birocratic de stat?
De ce te uiți cu înfrigurare în cutia poștală așteptând plicul de la ANAF pentru că ai văzut pe FB câtă lumea a avut poprire pentru taxe deja plătite acum patru sau cinci ani?
De ce te încrunți la gândul că statul ar putea să-ți ia banii din pensia ta privată?
De ce ești trist când vezi câ îți pleacă prietenii din țară?
De ce te apucă dracii la gândul că unii pot să fure liniștiți și apoi să-și dea singuri legi prin care să scape de orice pedeapsă?
De ce ți se pare nedrept că nimeni nu plătește pentru morții de la Revoluție, pentru bătăile de la Mineriade, pentru morții din Colectiv?

Chiar așa, de ce? Pe tine nu te interesează politica, ce legătură ai tu cu ei, de ce să-ți pese, de ce să ieși la vot? Nu vota.

Share: