Zilele trecute am ajuns la Constanța, dar nu la mare ci la spital. Mai precis, la Județeanul constănțean unde a fost anunțată finalizarea renovării secției de terapie intensivă neonatală, un proiect care a durat aproape trei ani de la gând la desăvârșire și care a fost realizat prin munca și donațiile unei fundații – Vodafone – și a două asociații – Dăruiește Aripi și Inima Copiilor.
Secția asta de la Constanța, care deservește toată Dobrogea, dar și turiștii care vin pe litoralul autohton, era prima ca mortalitate în țară, cu 10 la mie, adică de trei ori mai mult decât media UE. Sigur, poate că nu pare un procent prea însemnat, dar, chiar și la distanță de ceea ce înseamnă drama pierderii unui bebeluș care ar fi putut să supraviețuiască DACĂ se năștea în altă țară, un calcul simplu spune că, în loc să trăiască 33, ar putea trăi o sută. Anual, în această secție primesc îngrijiri peste o mie de copii. Faceți voi socotelile.

 
Am văzut în poze cum arăta secția asta înainte de renovare și ???pe viu??? cum arată acum și am ascultat cu atenție prezentarea doctorului Cătălin Cîrstoveanu, cel care conduce secția de ATI pentru bebeluși de la Marie Curie, renovată prin bunăvoința aceleiași Fundații Vodafone și a partenerilor și care, acum, este printre cele mai avansate dpdv tehnologie din Europa. Doctorul Cîrstoveanu s-a implicat și în renovarea de la Constanța pentru că știe cum se face și de ce e nevoie.


L-am ascultat cu atenție vorbind de soluția de telemedicină care va fi implementată și la Constanța, de diferența decisivă pe care o poate face o alertă observată la diferență de câteva minute – e vorba efectiv de viață sau moarte.
Sunt câteva saloane pentru pacienți în noua secție ATI, unele cu un pat, unele cu două, dar, la nevoie, pot intra aici până la 30 de bebeluși cu probleme, și încă zece prematuri.

Am stat de vorbă și cu Dr. Livia Frățiman, șefa secției de neonatologie de la Spitalul Județean din Constanța, genul ăla de medic alături de care ți-ai dori să lupți pentru copilul tău, care nu folosește diminutive, dar pe care am simțit-o extrem de implicată în tot ce ține de secție și pacienți.

Lucrările au început în august 2017, iar investiția totală s-a ridicat la 2.060.000 milioane de euro, fonduri puse la dispoziție de către Fundaţia Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociația Dăruiește Aripi (280.000 de euro) și Asociația Inima Copiilor (240.000 de euro).

E, și acum vine partea aia în care trebuie un pic de implicare și de la noi. Și nu, nu e vorba de bani. E vorba de a urmări dacă Consiliul Județean își respectă promisiunea, respectiv dotarea acestei secții cu toata aparatura necesară pentru a funcționa.
La conferința de presă doamna Mihaela Petrachi, Director executiv la Directia de dezvoltare judeteană și coordonare a instituțiilor de sănătate, sport și învățământ, a spus că procedurile de achiziție au fost demarate și că, în cel mai pesimist scenariu, secția asta super modernă ar putea funcționa la mijlocul lui 2020.

Țineți minte termenul ăsta și, jurnaliști sau nu, întrebați pe la CJ Constanța dacă îl respectă, indiferent dacă sunteți din zonă sau nu – promit și eu să stau cu ochii pe ei. Fundația Vodafone și cele două asociații s-au ocupat să modernizeze secția, e rândul statului român s-o doteze și e datoria noastră să ne asigurăm să se întâmplă asta!



Share: