În cazul în care n-a fost destul de evident că nu sunt printre cei care susțin predarea religiei în școli o să repet, apăsat, și clar: Nu sunt de acord cu predarea religiei în școli. Consider că partea asta ține de educația de acasă și e o opțiune pentru părinți felul în care o abordează, dacă o abordează. Mi se pare o prostie să impui unui copil să aibă o relație cu divinitatea (și, mai ales, cu pedepsele ei, din câte am văzut prin manuale) printr-un sistem care trebuie să aibă cu totul și cu totul alte priorități, doar pentru că instituția BOR se teme că rămâne fără închinători și pupători de moaște.

S-a discutat recent despre introducerea educației sexuale în școli, și mi se pare mult mai importantă treaba asta, în contextul în care România e campioană la avorturi și sarcini la minore. Iar asta e cu adevărat o problemă socială care ar putea fi adresată doar prin educație. Fiindcă părinții și bunicii au fost educați să fie pudici și să nu vorbească despre lucrurile astea deschis, expunând clar riscurile descoperirii vieții sexuale, iar ele există, chiar dacă alegem să nu discutăm despre ele.

Dar, pe lângă educație sexuală, mie mi-ar plăcea să existe și educație civică. Și poate nu doar pentru copiii de vârstă școlară ci și pentru adulți fiindcă majoritatea românilor nu știu nici cele mai elementare noțiuni despre instituțiile statului, justiție, drepturi dar și obligații ce le revin.

Ieri am văzut pe site la Funky Citizens o serie de infografice destinate educării civice. Sunt făcute pe înțelesul oricui (știe să citească) și cred că popularizarea lor ar ajuta. Sigur, nu-mi fac iluzii: pietonul care traversează pe roșu, chiar dacă nu vine nici o mașină, se va simți oricum cu cinci secunde mai deștept decât proștii care respectă legea, și la fel cel care alege să nu muncească pentru că primește ajutoare. Dar pentru cei care și-ar dori, totuși, să înțeleagă cum funcționează una-alta, infograficele astea sunt foarte bune. Eu, una, le-aș pune în stațiile de transport în comun și în metrou și aș face cursuri prin țară cu ele, zău dacă nu!

Am selectat câteva pentru blog, dar găsiți mult mai multe aici.

presedinte
buget local
parlament

Share: