Trec destul de des prin părculețul din spatele blocului în care stau, că mi-e în drum spre ai mei și spre metrou. Nu e mare, câteva leagăne și puțin spațiu verde, niște iarbă, o bară de bătut covoare și niște aparate de făcut sport pe care nu prea le folosește nimeni.  Un părculeț clasic, cum se găsesc prin spatele blocurilor în multe orașe.
Sunt și copii, desigur, mai mari sau mai mici, cam toți de vârstă scolară, c-o mamă sau o bunică, inevitabil. Se joacă, se aleargă, se biciclesc, d-astea.
E, în părculețul ăsta, conform legii antifumatului, n-ai voie să fumezi, chiar dacă e spațiu deschis. Poți să te dai juma’ de metru mai încolo de gard și să pipăi liniștit, e legal. Mă rog, nu e ca și cum copiii nu văd adulți fumând acasă, unde e și mai complicat cu aerisirea, dacă vorbim de puterea exemplului, dar să zicem că pot să-mi văd de viciul meu și mai departe de locurile de joacă, așa, ca sunt un cetățean care respectă legea.

Totusi, inevitabil, pe băncile din jurul celor două mese de șah din părculeț sunt mereu niște domni, unii, alții, mai tineri, mai bătrâni, care fumeză au ba, mănâncă semințe au ba, dar sigur consumă alcool, și nu neapărat responsabil, pentru că uneori se ceartă și nu musai cu limbaj din manualele de română. De fapt, mai ales pe seară, când mai multe cutii și sticle goale încurajează ???dialogul???, se înjură gros cu volumul sus.

Cu copii de față, desigur. Și mai mici și mai mari. Și mă gândesc, de fiecare dată când trec și îi aud, că nimeni n-a avut și n-are o problema cu niște domni care beau și înjură la locul de joacă, da’ bine, naibii, că nu se mai fumează!


PS Da, știu că nici consumul de alcool în parc nu e legal. Și, cu toate astea eu n-am văzut discuții despre asta ci doar despre fumat.

Share: