March 28

Eu pe ăsta l-aş condamna pe viaţă!

Nicolae Niţu e un român care şi-a găsit de lucru în Marea Britanie. La un circ, na, fiindcă ştiţi voi, ne pricepem bine la pâine şi la… exact! Primea 8000 de lire pe an ca s-o îngrijească pe Anne, femela elefant de 59 de ani, prea bătrână să mai fie chinuită în arenă, dar la care proprietarul ei şi al circului nu dorea să renunţe, scrie azi Daily Mail. E deja al doilea pe tema asta, primul a apărut sâmbătă şi are deja peste 320 de comentarii şi 10.000 de recomandari pe FB.

Cum felul în care era îngrijită Anne a ridicat nişte semne de întrebare unei organizaţii de protecţie a animalelor, o cameră ascunsă a fost montată şi iată ce s-a înregistrat (imaginile sunt foarte dure – eu nu am putut să privesc totul):

Dacă nu v-aţi uitat, e vorba de nu mai puţin de 48 de lovituri serioase, cu picioarele, c-o furcă, cu coada furcii, lovituri dure, nu mângâieri, în vreme ce bietul animal era legat cu lanţul pentru ca să nu se poată feri sau apăra. Cum să faci, mă, aşa ceva? Cum?! Ce fel de om e ăsta?! Şi cam ce pedeapsă ar trebui să primească?! Un tratament similar ar fi, oare, suficient?

Da, proprietarul a zis că-l concediază, da, se fac demersuri pentru ca circul să fie acuzat de tratament rău aplicat animalelor, iar Anne, care suferă şi de artrită, transportată într-o rezervaţie pentru a-şi trăi puţinii ani rămaşi în compania semenilor ei, animalele. Care, culmea, o vor trata mai bine decât oamenii. Iar pe animalul de român l-aş condamna, pe viaţă, să lucreze la zoo, sub supraveghere, şi să strângă rahatul din cuşti. 12 ore pe zi! Şi să doarmă în cuşcă cu nişte feline mari îmbrăcat în cotlet!

Ce m-a surprins încă şi mai neplăcut, însă, a fost declaraţia unui specialist în comportamentul animalelor, care spune că faza e regretabilă, însă nu şi neaşteptată, pentru că cea mai potrivită metodă de dresură pentru elefanţi e… bătaia! dică, vezi dragă Doamne, un fel de “scopul scuză mijlocele”. Motiv pentru care, îmi dau cuvântul, nu mai calc în viaţa mea la circ dacă programul presupune dresură.

Şi mai e ceva. În total, cele două articole au  deja peste 11400 de recomandări pe FB şi vreo 500 şi ceva de comentarii. Adică toată istoria a provocat ceva reacţii. Desigur, nici una pozitivă faţă de români sau România… Poate că ar fi de bun simţ să postăm, la comentarii, scuze în numele animalului de român.Ştiu că eu am să fac asta şi m-aş bucura – cât permite situaţia – dacă şi alţii ar proceda la fel.


Tags:
Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted 28/03/2011 by ruxandra in category "ţara mea de d'oh!

15 COMMENTS :

 1. By zvoner on

  Mai, eu n-as prezenta scuze in numele unui presupus roman. Ar trebui sa scapam de complexul asta ca suntem responsabili pentru tot ce fac brutele nascute aici prin lumea larga. Nici americanii, belgienii sau francezii nu stau sa-si ceara scuze pentru ce fac concetatenii lor prin alte tari – pentru ca responsabilitatea este individuala.

  In schimb, pe individ l-as omori pur si simplu, pentru ca acest gen de bestie se comporta in mod sigur fix la fel cu alte animale, cu sotia, cu copiii si cu oricine altcineva. Simpla sa prezenta pe Terra este nu doar inutila, ci un prilej de necaz pentru cei din jurul sau. Dar din pacate cica nu putem sa omorim astfel de bestii. Ca n’ar fi ‘uman’. Aia e.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   nu e chestie de umilinta sau un complex sau asa ceva. ci doar ca ma gandesc la imaginea noastra terfelita. din nou. cazul a aprins opinia publica in uk. iar romanii nu sunt niste bestii.. nu sunt, nu? :)

   nu, nu putem. d’aia zic, sa’l invatam sa iubeasca animalele. din cusca cu ele

   Reply
 2. By Mariciu' on

  Sunt convins că tratamentul de mai sus se aplică în spatele cortinei oricărui circ din lume, dar ca de obicei doar românul este prins.
  Oricum, sunt de părere că acestor oameni ar trebui să li se rupă actele de identitate iar apoi să fie aruncaţi în cel mai întunecos loc din jungla amazoniană.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   nu, eu cred ca pedeapsa cu moartea e prea soft. in jungla ar muri in cteva zile. not fair. sa se chinuie, nene, asa cum a chinuit el animalul. sa se… educe! :D

   Reply
 3. By Ovidiu on

  Hai să fim totuși un pic lucizi și să nu ne grăbim. Fapta ăluia mi se pare îngrozitoare doar din descriere (nu am avut curaj să mă uit la videoclip), dar:

  1. Ceilalți lucrători și conducătorii circului știau despre tratamentul asupra animalelor. Este aproape imposibil să fie altfel și nu este nici primul sau singurul tratament de genul ăsta, la care sunt supuse animalele din toate circurile din lumea asta.

  2. Prin urmare, responsabilitatea este deopotrivă a făptașului, cât și a întregului circ. Toți ar trebui să fie pedepsiți.

  3. Să-ți ceri scuze în numele altui român, pentru o faptă pentru care nu ești în nici un fel responsabil, este penibil.

  4. Pedeapsa propusă este aberantă. Să torturăm și să omorâm un om, pentru o faptă care, chiar îndreptată împotriva altui om, îți aduce cel mult câteva zile de închisoare? Mă bucur că legile sunt scrise de alții.

  5. Revenind la felul în care sunt îngrijite animalele, *sistemul* în sine este bolnav, nu doar îngrijitorul respectiv, iar sistemul există pentru că noi toți mergem la circ să vedem maimuța și leul și elefantul. Punct.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   :)

   1. da, probabil stiau. dar cine a ridicat mana (bata, furca) e cel mai condamnabil.
   2. si directorul circului va fi pus sub acuzare
   3. poate m’am exprimat eu aiurea, nu scuze umile. doar un mesaj ca altor romani li se pare urat ce’a facut conationalul lor. e o noua palma peste imaginea romanilor.
   4. da’ nu’l torturam. il pedepsim pe’acolo pe unde a pacatuit. il educam, poftim!
   5. eu nu ma mai duc. punct.

   Reply
 4. By Daniel on

  Gestul este într-adevăr regretabil și condamnabil.
  O să fiu însă și eu în ton cu ceilalți comentatori și o să spun că încă nu am scăpat de complexul de inferioritare. Mai ales după ce am citit un articol despre cum ucideanu (unii) soldați americani civili afgani.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   daniel, da, stiu si eu unele cazuri de genul celor relatate acolo. se aia se purtau cu civilii asa cum s’a purtat romanul cu acest animal. mi se pare la fel de condamnabil si cred ca nu sunt “demni” de denumirea de oameni!

   Reply
 5. By claudia on

  Ovidiu, totusi uita-te la filmulet. E o uriasa diferenta intre ”responsabilitatea este deopotrivă a făptașului, cât și a întregului circ. Toți ar trebui să fie pedepsiți” si ce face omul acolo. Loveste cu sete si cu ura. Asa as vrea sa-l impunga cineva in fiecare zi, salutat cu o furca-n cap pentru ce i-a facut animalului fara vina. Vina circului e ca-l tine captiv si in lanturi, nu ca-l bate. Nu cred ca platesti un om cu 8000 de euro pe an sa-ti bata animalele.

  Reply
 6. Pingback: iYli | Heineken Mansion

 7. By sofia on

  La partea cu imaginea Romaniei te inteleg. De fapt tot timpul cand plec in afara m-am saturat sa fiu intrebata daca am venit cu caravana, de ce nu sunt imbracta in costumul tipic romanesc (aka fuste lungi si inflorate), daca avem apa calda si electricitate, daca nu mi-e frica sa ma plimb pe strada in romania, daca toti avem parul negru si ..ma rog suntem toti mai inchisi la culoare, etc. etc De fapt ii vezi ca pe toti ii apuca putin tremuratul cand le spui ca vii din Romania, si cam toti incep sa-si stranga la piept geanta de frica…ca cine stie…
  Si intrebarile nu imi sunt puse de niste imbecili, ci studenti ca si mine, oameni care se vor intelectuali, etc, etc
  Imaginea pe care acest om o ofera intregii lumi este cea cu care absolut toti oamenii sunt obisnuiti in Europa. Asta e imaginea romanului deocamdata…un animal fara educatie si fara maniere.
  Romania… tara in care majoritatea e confundata cu o minoritate. (si nu, nu ma refer la rromi, ci la absolut toate animalele.ro)

  Reply
 8. By Melania on

  Dar bestia asta de ingrijitor chiar nu va fi pedepsit? Am tot cautat zilele astea si se presupune ca s-a intors in Romania. Voi stiti ceva? E inadmisibil ca nu e pedepsit!

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   eu sper ca e urmarit legal. desi, daca nu are cetatenie britanica, nu stiu exact cum ar putea.. o sa incerc sa aflu

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *