Alexandru Vișinescu, fost comandant al penitenciarului Rm. Sărat, a fost astăzi condamnat la 20 de ani de închisoare. Cu executare. Are 90 de ani și patru luni și, după ce și-a petrecut cea mai mare parte a vieți împărțind ???dreptate???, dispreț și pumni deținuților aflați în ???grija??? sa, ajunge, la rândul său, un deținut.

Am văzut (citit) azi niște chiote de bucurie în legătură cu asta dar nu văd motivele, sincer. Sigur, e drept ca oricine să plătească pentru ce-a făcut și nu există dubii că Vișinescu are pentru ce plăti, dar ce satisfacție întru facerea dreptății poți să simți când condamnatul are peste 90 de ani și, cel mai probabil, o să prindă mai puțin de un an în pușcărie.

Eu mă simt mai degrabă păcălită că ne-a luat 26 de ani de ???libertate??? ca să condamnăm unul dintre torționarii lagărelor comuniste, o carcasă de om, o umbră, a cărui încarcerare nu are nici o componentă de educare (nici pentru el, nici pentru societate) și care n-o să înțeleagă niciodată pe deplin de ce e condamnat când el ???doar??? a ascultat niște ordine, uitând de excesul de zel care l-a consacrat, uitând de bucuria puterii care îl motiva să găsească tot timpul formule noi de chin pentru amărâții care au ales să nu se supună.

comunism
Mă simt păcălită și pentru că tot actul de justiție impotriva comunismului s-a săvârșit de Crăciun, cu soții Ceaușescu și, iată, acum, 26 de ani mai târziu, cu Vișinescu, dar că, între timp, toți șefii și șefuleții de partid de dinainte de ’89 o ard liniștiți din pensii îndestulătoare, că ăia care au preamărit sistemul sunt actori emeriți, că Iliescu e bine-mersi, că dosarul Revoluției a fost închis, că retrocedările proprietăților naționalizate de comuniști s-au transformat într-un circ penal, cu participarea largă a statului, că poporul îl regretă pe Ceaușescu și, nu în ultimul rând, că suntem, ca nație, atât de îndobitociți încât nu vedem că trăim în Ferma Animalelor. Sau nu ne pasă, atâta vreme cât vin niște lături, găleți, ulei, făină și ce se mai dă acuma prin pomenile electorale.

Rezolvă toate astea, sau pe oricare dintre ele, ceva, orice!, faptul că Vișinescu o să facă pușcărie acum, la 90 de ani?
Mda, așa mă gândeam și eu…

Share: