Din 2007, de când au început tradiția, cred că reclama de Crăciun de la John Lewis a devenit printre cele mai așteptate, dacă nu chiar cea mai așteptată. Ne-au impresionat cu umbre, cu omul de pe lună, cu pinguinul Monty, cu boxerul care sare fericit la trambulină și, în fine, anul acesta cu Moz, The Monster. Vă arăt reclama, vă povestesc după ce o vedeți câteva detalii despre:

Este povestea lui Joe și a prietenului său Moz, care se distrează așa de bine nopțile încât a doua zi copilul doarme în papuci. Ca să-l ajute să se odihnească, Moz îi cumpără lui Joe o lampă „fermecată???, care, însă, îl face pe el să dispară… Doar până când lampa este stinsă.
Unora ar putea să li se pară mai puțin emoțională – eu am dormit pe canapea în copilărie, nu era nici un monstru sub ea, că n-avea unde să stea – dar povestea nu e mai puțin seducătoare față de alți ani.

Spotul e regizat de Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind și Mood Indigo/L’Ecume des jours, printre altele, dar și reclame aplaudate la Coca Cola sau BMW) și s-a muncit 11 luni la el. Practic, de la finele anului trecut – atât de importantă e campania asta pentru John Lewis. Copilul e jucat de doi frați gemeni,  Ethan și Tobias, iar Moz e ???interpretat??? de doi actori pitiți sub blana monstrului de aproape doi metri și jumătate înălțime.

Cântecul e Golden Slumbers, un cover după Beatles (Abbey Road, 1969), evident, readus în atenția publicului de trupa Elbow și va fi inclus pe albumul Best of al trupei care va fi lansat la finele acestei luni. Alegerea reinterpretărilor în variante actualizate ale unor hituri clasice este, de asemenea, o tradiție a reclamei anuale de Crăciun de la John Lewis.

Agenția e adam&eve DDB, al cărei director a fost și la București recent, la conferința globală IAA (unul dintre speakerii mei favoriți), și care ne-a spus că pentru fiecare euro investit în reclama lor de Crăciun, retailerul câștigă aproximativ 12 euro. Profit, da? Anul ăsta au investit un milion de lire în reclama propriu-zisă și alte șase milioane în media, PR și in-store advertising – printre altele și vitrina magazinului John Lewis din Oxford Street, care sforăie și ăăăă… suferă de flatulență, și Casa lui Moz, tot acolo. Tot ca parte din integrare e și posibilitatea utilizatorilor de FB să-și ???MOZifice??? fotografia sau un app prin care să-și deseneze propriul monstru – m-am jucat cu el și l-am creat pe Mozol:

Au, de asemenea, și obiecte de vânzare, cu prețuri cuprinse între 5 și 20 de lire: plușuri, lampa din spot, desigur, papuci, o pijama (unisex), cană și o carte cu povești, și 10% din vânzările realizate din plușurile și cănile cu Moz se duc la Barnardo’s, cea mai mare organizație nonguvernamentală care se ocupă de copii în UK, în cadrul unui parteneriat care a debutat în 2014.

Că tot veni vorba de cifre, cf Advertising Association, anul acesta retailerii vor aloca cel mai mare buget, ever, pentru reclame de Crăciun, respectiv 6 (Ș A S E, da!) miliarde (miliarde, da) de lire pentru ultima parte a ultimului trimestru al anului, o creștere cu 37% față de 2010. Într-un calcul, realizat de aceeași asociație împreună cu Deloitte, fiecare liră cheltuită pe reclame aduce șase lire economiei britanice, iar industria are aproximativ un milion de angajați.
NB: Unul din șase britanici își schimbă planurile pentru a nu rata premiera unei reclame de Crăciun și unul din trei așteaptă reclamele de Crăciun cu mai multă nerăbdare decât o premieră de film. Așa e publicul lor, mdeah.
… Nu. Nu încercați nici o comparație cu ce-i la noi, n-are sens.

Mai bine ne uităm încă o dată la Joe și Moz și ne amintim că există un dar potrivit pentru fiecare, de la fiecare:

Share: