M-am uitat la Game of Thrones abia în toamna lui 2016, când mi-am luat vreo trei săptămâni sălbatice (și sabatice) pentru mine, ca să mă deconectez de la o situație personală nașpa.
Mai încercasem, în câteva rânduri, chiar, să mă uit la serial, dar pur și simplu nu m-a prins. Pentru mine, majoritatea serialelor reprezintă o formă de entertainment care îmi permite să-mi fac pașii pe bandă în timp ce le urmăresc, dar GoT nu e așa. Sunt multe personaje, multe încâlcituri, trebuie atenție, altfel pierzi firul și adio plăcere de a urmări.

Atunci, în 2016, îmi trebuia, însă, fix asta, ceva care să-mi consume atenția și gândurile și să aibă destule sezoane, bașca, GoT era deja un super-fenomen. Nu mi-am propus să devin fan, dar, ca om de comunicare, am înțeles că nu pot să ignor treaba asta, că mi-aș da singură peste picioare, profesional vorbind, dacă nu încerc măcar să pricep ce si de ce e această nebunie! Plus că mă enervam de fiecare dată când auzeam ???You know nothing, Jon Snow!??? pentru ca eram complet ignorantă în ceea ce privește ignoranța lui Jon Snow și chiar în ceea ce-l privește pe Jon Snow însuși. Cine naiba e Jon Snow și chiar n-a învățat și el ceva în șase sezoane?!

Serialul m-a prins, în cele din urmă. Nu într-atât cât să mă numesc, cu mâna pe inimă, fan, dar suficient cât să admit geniul creativ al autorului, să fiu curioasă ce mai urmează și, mai ales, să înțeleg toată această construcție de brand, asocieri, real time marketing și toate conversațiile din jurul GoT.

Înțeleg că nu e musai să-ți placă, e ok, de gustibus non est disputandum, dar, dacă lucrezi în marcom, nu înțeleg superioritatea cu care te lauzi că nu știi ce e, nu te uiți, nu e pentru tine, n-ai auzit, nu te interesează. Sezonul 7 din GoT are de patru ori mai multă audiență decât a avut primul sezon și probabil că primul episod din sezonul ăsta o să rupă toate audiențele de până acum. Doar în România sunt milioane care se uită, pe canalul oficial sau piratat, e mai puțin relevant asta pentru contextul la care fac referire, important e că sunt milioane de oameni care au acest interes și includ GoT în conversația lor.
 

Și tu, om de marcom, ieși public și te lauzi că nu știi ce-i aia GoT, nu te interesează.
You know nothing, pe cuvânt!

 
Share: