Am ascultat mai devreme intervenţia ministrului sănătăţii la Europa FM, intervievat (cam prea agresiv) de Elena Vijulie. Situaţia de la Caritas a atras tunetele şi fulgerele opiniei publice şi ale presei. Dar ministrul a explicat clar: trei din cele patru clădiri ale Caritasului trebuie retrocedate proprietarilor, iar anunţul privind încetarea finanţării spitalului (unul din cele 67 de spitale ce urmează să se închidă), ce urma să survină pe 1 aprilie, a fost trimis către spital în ianuarie! În ianuarie!!!
Deci personalul medical de la Caritas ştia foarte bine că la 1 aprilie se închide spitalul. Şi totuşi au continuat să facă internări. Fireşte, acum e vina ministrului că, odată respectat ordinul, o parte din pacieni au trebuit mutaţi cu targa sau cu incubatorul! Pentru că au fost internaţi într-un spital care se închidea, de către nişte medici care ştiau că spitalul se va închide. Şi toată lumea l-a făcut criminal pe ministru! Nu e ceva greşit în “poza” asta?!
Multe din aceste spitale sunt vai de capul lor. Au datorii uriaşe, lipsa de materiale medicale şi de personal calificat. În multe dintre ele sunt internaţi pacienţi care nu necesită asistenţă medicală super specializată ci doar îngrijire. Da, una peste alta, sunt o pierdere de bani.
În altă ordine de idei, noi nu avem educaţia prevenirii bolilor. Nu pricepem să ne facem , regulat, câte un control, câte un set de analize – gratuite, de altfel, cele mai multe dintre alea de bază. Nu ştim să respectăm paşii unui control medical: medic de familie – medic specialist – spital. Nu, noi aşteptăm până e prea târziu pentru o asistenţă primară şi ajungem sau ne ducem direct la spital. Ceea ce implică alte costuri pentru sistem. Nu i se pare nimănui aiurea să plătească ITP-ul pentru maşină, schimb de ulei şi alte lucruri, însă când vine vorba de propriul organism, poate şi pentru că nu primim amendă dacă chiulim la control, nu ne ducem.
Departe de mine ideea că sistemul sanitar autohton ar fi în regulă. Dar, îmi pare său s-o spun, nici noi, beneficiarii, nu ne îngrijim de sănătatea noastră cu mult mai mult decât o fac onor guvernanţii!
Excelent fetiţo! Cineva trebuia s-o spună. În ura noastră pentru portocalii şi lăsându-ne lejer manipulaţi de televiziuni, nu vedem bârna din ochi.
e chestie de bun simt, marieta. dar ne’am invatat sa dam mereu vina pe altii pentru ceea ce ni se intampla si pentru ca nu ne ingrijim – noi, in primul rand – sa ne fie ok!
PS eu imi fac cat de cat regulat analizele acum, fiindca sunt, cumva, silita. dar la un control general n’am mai fost de vreo doi ani. si atunci fortata de imprejurari! ia sa’mi fac o programare, zic, sa nu fiu ca lupul moralist!
Eu am avut noroc şi am mers aproape la timp că de aia comentez pe aici, altfel… şi de atunci, vreau nu vreau, e musai. Se pare că poporul ăsta nu ştie decât de bici, indiferent de problemă.
mi s’ar parea justificat sa se dea amenzi daca nu’ti ingrijesti sanatatea, tot asa cum se dau pentru ratarea vreunui control la masina! asta ca sa nu mai spun ca multi dintre noi nu avem notiunea lui acum muncesc, acum ma opresc din munca si manac de pranz. sanatos. nu, noi muncim ca disperatii, mancam peste taste – cand apucam – si, in general, traim destul de alandala
Pai poate ar trebui sa invatam sa construim mai intai scoli si spitale, si doar pe urma biserici. ;)
nu numarul spitalelor e problema ci dotarea lor, atat in termeni de materiale medicale si aparatura cat si in termeni de resurse umane :(
Cultura tratamentului profilactic e sepcific tarilor cu nivel de trai serios, nu noua, romanilor.
Daca stau si ma gandesc la profilul pacientului roman, nu cred ca voi folosi termeni de genul – statut social mediu, istoric medical documentat, studii liceale (cel putin) etc. Romanul tipic pacient al spitalelor provine din contexte sociale “interesante” (adopt aici o exprimare hibrida). Va invit sa va plimbati prin satele din Romania (satul ramane cel mai important donator de pacienti), sa observati nivelul trai.
In concluzie, nu. Nu stim sa ne ocupam de sanatatea noastra, insa nu e vina noastra in totalitate (ati vazut ca dragul Tabara e fanul alimentelor modificate si rasmodificate?).
Multumesc si felicitari pentru articol, Ruxa.
ce tine de noi si nu facem e exclusiv vina noastra. analize, un control, o profilaxie, cat de cat. si nu e vorba de saracie, majoritatea acestor lucruri sunt suportate de casa de asigurari. si totusi…
Sunt 100% de acord cu perspectiva ta. Da, ar fie o soluție să se dea amenzi pentru neefectuarea controalelor anuale. Cred că ministerul ar putea susține financiar controale anuale gratuite, economisind pe termen lung la capitolul costuri cu tratamentul.
nu stiu cum e cu coplata acum dar, oricum, stiu ca esti obligat sa faci macar controlul ala de la serviciu. presupun ca acolo pot fi identificate diverse.
Avem spitale de epoca medievala, sunt perfect de acord, insa solutia Guvernului nu este de a investi bani pentru a avea servicii de calitate, ci pur si simplu de a inchide spitale. Pe de alta parte, multe spitale au fost aduse cu datoriile la zero sau aproape zero, dupa ce au fost preluate de administratiile locale. De ce nu le-a dat o sansa sa le intretina? Si nu in ultimul rand, saracia este prea mare in tara asta sa trimiti pacientul acasa sa se trateze. Ce medic se risca sa-si trimita acasa pacientul cu o plaga operata, cand stie ca acasa il asteapta frig, mizerie si cine mai stie ce? In doua zile e inapoi la spital cu septicemie.
1. Da, stiau ca nu vor mai avea finantare de la CNAS de la 1 aprilie
2. posturile vacante pe care urmeaza sa fie repartizat personalul medical nu sunt bugetate din cate stiu eu
3. Dupa ce Ministerul le-a pus primarilor in brate spitalele, dupa un an i-a obligat sa le inchida
4. Cred ca putem numara pe degetele de la o mana spitalele din tara care se incadreaza din toate punctele de vedere normelor in vigoare, deci pentru restul Ministerul da autorizatii de functionare cu ochii inchisi… ca iar ajungem la bani.
5. Deocamdata medicii de familie de la tara sunt ineficienti, nu se duc la domiciliul bolnavilor si nu se preocupa de sanatatea pacientilor desi pe programul de lucru sunt zile in care scrie teren. Se multumesc cu scris retete si bilete de trimitere.
6. Au inventat coplata, i-au obligat pe romani sa plateasca sanatatea de doua sau trei ori, au inchis spitalele, au taiat salariile personalului medical si nemedical, au redus posturile personalului nemedical si au redus si fondurile destinate spitalelor.
7. Toti pacientii (platitori si neplatitori de CAS) sunt tratati la fel in spitale – PROST.
sunt de acord cu toate astea, dar chiar si asa, eu cred ca n’ar costa foarte multe profilaxia. nici romanilor nu le pasa de sanatatea lor decat… declarativ. si cand vine vorba sa aiba pretentii :(