Poate că ar trebui să mă rezum la a spune “La mulţi ani, Majestate!” şi atât… Dar n-am s-o fac, fiindcă mă întristează prea tare reacţiile unora.
Discursul regelui este un moment istoric în sine, un pas spre normalitatea şi sănătatea morală a unei societăţi lipsită, în acest moment, şi de una şi de alta.
Discursul regelui a îndemnat la decenţă, demnitate, moderaţie şi, de ce nu, chiar un dram de umilinţă, o clipă de răgaz pentru a nu uita şi a ne uita în trecut şi a pricepe mai bine ceea ce am putea fi capabili să facem. Fiindcă nimic n-o să mă convingă că românii sunt mai proşti decât alte naţii. Au, în schimb, cele mai păcătoase mentalităţi şi prejudecăţi!
Discursul regelui este adresat, în egală măsură, celor mici şi celor mari, conceput în vorbe simple, pe înţelesul oricui vrea să priceapă că valorile umane, la fel ca şi valorile unui stat, sunt cele care ţin de respect, civilizaţie, curaj, etică, datorie.
Desigur, însă, pentru cei care au îmbrăţisat un set diferit de valori, discursul regelui e imposibil de înţeles şi apreciat. Iar dacă România e astăzi acolo unde e (şi nu e bine!), asta se petrece pentru că mulţi au ales să defileze cu valorile greşite şi facile, fiindcă exersarea trufiei nu-ţi lasă, nu-i aşa?, vreme de introspecţie!
Mda, hai să ținem discursuri despre România și români, când primul gând regal la reîntoarcerea în țară a fost să o devalizeze un pic de monumente istorice și domenii pe care tot din munca acestui popor le-au ???dobândit???. Că doar se știe că au venit în țară cu pantalonii rupți în … atât la început cât și acum. Curios este că vine să vorbescă în față celor care în urmă cu ceva timp ba nu îl lăsau să intre în țară, ba îl fugăreau pe autorstradă să îl expulzeze. Dar deh, memorie scurtă…ca și cea de lungă durată, în care ne-a ???ajutat??? să întoarcem armele cu o capitulare și nu un armistițiu, ceea ce a dus și la statutul nostru postbelic. Părerea mea…și a multora :(
multumesc pentru comentariu dar nu cred ca ai inteles nimic din ceea ce am scris.
Poate că nu, dar asta nu e vina mea ;) eu am citit cuvinte ca: moment istoric, valori umane, îndemn la decență, valorile unui stat și în mintea mea nu se pot asocia cu japca la castele, după ce ai șters-o cu vagoane pline, cu o capitulare rușinoasă care ne-a înfundat într-o beznă de 50 de ani. Nu zic că Romînia nu are nevoie de un asemenea discurs și de conținutul lui. Doar că mesagerul nu e deloc potrivit ;)
P.S: deoarece ai emis o ipoteză asupra calităților mele cognitive, îmi permit să mă îndoiesc și eu de cele morale ale tale, dacă rezonezi cu discursul regelui (ce ironie, ca o analogie, și asta e bâlbâit) :)
nu de capacitatile tale cognitive m’am indoit, sa stii. iar mesagerul e la fel de bun ca oricare altul, cu conditia sa fie ascultat si inteles. ceea ce, evident, la unii nu e cazul, exact asa cum spuneam si in text. asa ca mersi ca’mi dai dreptate!
uite că mie nu îmi plac compromisurile. nu vreau să aud adevărul de la oricine. cuvântul vorbit este compus din emoția interlocutorului, credibilitatea lui în domeniu și nu în ultimul rând probitatea morală. și ???arbeit macht frei??? sună bine spus de Hegel, dar nu scris deasupra unei porți de fier forjat;) Este din ciclul ???un țăran mulgea o vacă și în lac se vedea invers…