Un nou proiect de lege tulbură întrucâtva apele liniştite ale societăţii adormite, unul prin care femeile care doresc să facă o întrerupere de sarcină ar trebui să fie puse on hold pentru vreo cinci zile, cât să discute cu un psiholog care să le arate imagini înspăimântătoare şi care, la o adică, să încerce – presupun! – să le convingă că nu e bine ce au de gând să facă.
Dincolo de subiectul oarecum dificil de abordat “la liber”, n-am putut să nu observ că bloggerii care au scris despre acest subiect sunt doar domni: Arhi, Nihasa, Vali şi Alex. Ulterior am mai descoperit un articol scris de Dollores Benezic, bine documentat, pe puncte, dar ideea e că au scris despre asta evident mai mulţi bărbaţi decât femei – oare de ce?!
Proiectul se cheamă, suficient de elucubrant, “propunere legislativă privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină” – de unde îmi dau seama, dragi cetitori, că nu e despre femei, despre sarcini şi despre consiliere ci despre nişte cabinete şi nişte psihologi care acum stau pe bară! Mai mult, din expunerea de motive aflăm că e vorba de “centre de consiliere pentru femeile cu sarcina nedorită”.
Păi, stimaţi parlamentari, dacă pornim de la premisa că e nedorită, şi nedorită e, de vreme ce femeile intenţionează s-o întrerupă, atunci despre ce naiba consiliere mai discutăm?! Citesc acolo chestii precum “instituirea unei perioade de gândire”… what the fuck, iertaţi-mi franceza!, îşi imaginează vreun parlamentar că femeile care aleg întreruperea unei sarcini se duc la medic să facă asta ca la piaţă?! Că nu sunt conştiente de ce (o) fac, sau cum?!
“este extrem de importantă pentru sănătatea fizică şi psihică a naţiunii noastre”, se arată în expunerea de motive, “informarea pacientelor solicitante de avort cu privire la existenţa alternativelor*, la riscurile şi efectele intervenţiei” – mă întreb câte întreruperi de sarcină o avea la activ deputatul Dugulescu, unul din iniţiatori!
Şi cam de când a început statului să-i pese de sănătatea naţiunii?! De când s-au oprit o mulţime de programe naţionale în sensul ăsta? De când pacienţii cronici au probleme în procurarea medicamentelor compensate (scumpe, oricum), sau de când bolnavii de cancer au fost la un pas de a nu mai avea citosatice?!
*case maternale, asistenţă maternală, adopţie
Mai departe aflăm din acelaşi document, că în alte ţări civilizate din UE aşa se face, cu o perioadă de reflecţie între 48 de ore şi o săptămână, şi că din practica unui ONG în domeniu, din 5000 de femei însărcinate consiliate, 500 au renunţat şi azi sunt mame împlinite şi fericite! Hai, pe bune!?
Mai mult, poate că în ţările alea civilizate se face educaţie sexuală mai multă, mamele chiar sunt susţinute de stat, iar statul are nişte alternative mai ok decât casele de copii din România unde sunt bătuţi, sedaţi şi, în general, ajung, ei, copiii, la concluzia că mai bine nu veneau pe lume! – nu spun că asta e o practică generală şi că nu sunt, în casele maternale şi oameni deosebiţi, care fac tot ce pot ca aceşti copii să crească, pe cât se poate, înconjuraţi de iubire şi atenţie, ca şi cum ar fi fost doriţi!
Sunt pe deplin conştientă şi de acord cu fapul că întreruperea unei sarcini este un moment traumatizant. Dar nu cumva e de două ori mai traumatizant să aduci pe lume un copil nedorit? Nu cumva în loc să faci o lege pentru cabinete de consiliere faci mai multe cabinete de planning, în aşa fel încât avorturile să nu se mai producă pe bandă rulantă?! Nu cumva îi înveţi pe tineri că folosirea prezervativului nu diminuează plăcerea actului sexual sau cum se iau pilulele anticoncepţionale? Nu mai bine, în loc să plăteşti salarii de psihologi sictiriţi, faci educaţie sexuală în şcoli, în locul religiei, de exemplu?!
Mai pe scurt: ce fac parlamentarii români când există o problemă? – fiindcă, da, există, avem cel mai mare număr de întreruperi de sarcină din Europa! Păi ce să facă?! În loc să trateze cauzele, ei tratează efectul – prost şi ineficient!
Da, o să treacă proiectul ăsta. Şi nu, n-o să se schimbe nimic, de fapt: e doar o birocratizare a întreruperilor de sarcină. Tocmai fiindcă parlamentarilor le pasă, vezi bine, atât de mult de sănătatea naţiunii! Şi fizică şi psihică! Bleah!
PS Nu, Alex, nu e bine sa fie gratuită întreruperea de sarcină, că asta nu e profilaxie!
Ar trebui să-ţi povestesc despre ce ziceau femeile prin spitale, cînd scriam pe sănătate, despre prietene de-ale lor care n-au avut bani de avort şi acum se chinuiau să-şi crească copiii, cărora nici n-aveau bine ce să le dea de mîncare. Nu e vorba de a plăti sau n-a plăti, ci e vorba de posibilitatea de a face o întrerupere de sarcină atunci cînd situaţia e nasoală. E vorba de a găsi o cale de a da, acolo unde e sărăcie mare, nişte anticoncepţionale gratuite, care oricum costă mai puţin decît un pachet cu trei prezervative.
anticonceptionale si prezervative, absolut de acord, da, gratis! educare, da, gratis! intrerupere de sarcina, pe bani, altfel celor care fac un sport olimpic din asta o sa li se para la fel de usor ca o concepere! exceptie ar putea face cazurile sociale.
Au existat bani, din afara, pentru cabinete de planning, dar s-au terminat prin 2004, iar cabinetele s-au inchis. Au mai ramas sub 100 in toata tara, mai ales in orasele mai rasarite. Efectul n-a fost cel scontat: romancele par sa prefere in continuare metodele extreme de contraceptie. Ideea ca “e de 2 ori mai traumatizant sa aduci pe lume un copil nedorit” e o idee utilitarista (cel mai tare conteaza maximizarea fericirii mele acum si nimic altceva) periculoasa, pentru ca sustine si implica legalizarea infanticidului. Vezi scandalul Giubillini&Minerva:
infanticidul, care n’o sa fie niciodata in legalitate, si intreruperea sarcinii sunt doua chestii foarte diferite!
@Alex în orașe, măcar în cele mai mari există clinici în cadrul maternităților unde se dau și anti-concepționale gratis. Cred că asta era și ideea: mai degrabă facem educație decât să birocratizăm avortul.
raluca – nu cred ca in orasele mari sunt problemele mari. acolo doar se fac intreruperile, dar cred ca si populatia e mai educata un pic ref aceste chestii
Ruxa, eu nu am scris din doua motive: pe subiectul avort am mai scris de vreo 2-3 ori pe blog si la fiecare articol am avut niste comentarii care m-au umplut de spume.
Daca dai un click pe idaho, vei vedea ultimul articol pe subiect.
vad ca la mine deocamdata treaba se pastreaza in regula. poate si pentru ca, de fapt, eu n’am abordat problema avortului, ca atare, si a acestui proiect de lege care nu face decat sa mai faca niste deal-uri cu cabinetele de psihologie..
Din punctul de vedere al beneficiarului unui serviciu medical (nu discut pe tema moralitatii deciziei) nu va fi decat o pierdere de timp si de bani. Ce ma scoate pe mine din pepeni este valul asta de propaganda pentru impunerea si promovarea unei profesii careia, eu personal, nu-i vad utilitatea. Exista o ramura a medicinei, psihiatria, in care niste oameni cu studii medicale sunt minimalizati ca relevanta sociala la stadiul de doctori de nebuni in detrimentul altora care au studiat la Universitatea x si 0 o stiinta inca experimentala…
da, si asta… desi intr’o societate civilizata ar avea si psihologii locul si rolul lor.
@Raluca: sînt de acord cu ce zice Ruxandra, n-are-a face cu oraşele mari. Cînd îţi vin, zilnic, femei de la ţară, cu bani împrumutaţi, să facă avorturi, îţi cam pui nişte probleme serioase. Trist e că “e ruşinos să iei pilule” şi e şi mai “ruşinos” să cumperi prezervative. E ca şi cînd ai recunoaşte că faci sex, nu că n-ar şti tot satul. Eh, acum gîndeşte-te că satul bîrfeşte oricum, da’ e doar bîrfă. Cînd te vede însă la farmacie…
Eh, şi de-aici, ce se vede. Şi e al dracului de trist cum nici o companie producătoare de medicamente n-a pus de-o campanie serioasă pe anticoncepţionale. E drept, s-ar putea să n-aibă voie, nu ştiu legislaţia, dar ar cam fi cazul să se pună cineva pe făcut nişte studii.
ar fi mai fi si problema ca anticonceptionale nu se iau, asa, oricum, ci e bine sa’ti fie prescrise, altfel te poti trezi cu o gramada de probleme hormonale. insa daca toate ar pune mana de la mana sa faca o campanie cu “ia anticoncptionale” ar putea iesi ceva
Au scris mai ales bărbaţii, fiindcă le e mult mai uşor să-şi dea cu părerea. Au garanţia că lor n-o să li se întâmple niciodată.
:)
da, s’ar putea sa fie si asta un motiv! lor chiar nu li se poate intampla asa ceva!
Soluții s-ar găsi…să folosești medicii de familie de la sate ca să faci un pic de educație, ca să nu mai spunem de școală. Dorință să existe.
nu mai ziceti ca e bun avortul !!!!!!!e crima!!!!! promovati contraceptivele…sa se inventeze odata si pilula aia la barbati ca noi parca suntem la abator pe masa aia de ginecolog!!!!!!!!!
n’a spus nimeni ca e bun avortul