Acum un an, Kimberly Hester, o profesoară asistentă de la o şcoală din Cassopolis, Michigan, a postat pe contul ei de facebook fotografia unui colege… mă rog, de fapt asta e mult spus, fotografia reprezenta, de fapt, o pereche de pantoloni lăsaţi în vine şi vârful unor pantofi ce se vedeau ieşind de sub pantaloni. Contul lui Kimberly era vizibil doar de către prieteni, dar printre aceştia se afla şi părintele unui copil de la şcoala la care preda ea. Părintele a sesizat şcoala, iar managemenul i-a cerut lui Kimberly să-i acorde acces pentru a vedea pagina acesteia de Facebook, lucru pe care ea l-a refuzat în repetate rânduri.

Problema a escaladat, ajungând la nivel de district, iar Kimberly a primit o scrisoare prin care i se spunea că dacă refuză în continuare să acorde acces la pagina ei de Facebook, autorităţile vor lua în calcul cea mai rea variantă şi vor proceda în consecinţă. Kimberly a refuzat din nou şi a fost trimisă în concediu şi apoi suspendată.

Hester Kimberly a dat şcoala în judecată iar procesul are loc luna viitoare.

***

În acelaşi timp, pe 23 martie, facebook a anunţat că va proteja intimitatea utilizatorilor săi chiar dacă asta înseamnă să meargă la tribunal, ca răspuns la din ce în ce mai frecventele cereri ale angajatorilor de a afla parolele de FB ale angajatilor – actuali sau potenţiali.

Facebook takes your privacy seriously. We’ll take action to protect the privacy and security of our users, whether by engaging policymakers or, where appropriate, by initiating legal action, including by shutting down applications that abuse their privileges…

Sunt mai mult decât de acord că parola oricărui cont personal de mail sau pe orice reţea socială e o informaţie care nici măcar nu ar trebui solicitată de angajator, cu atât mai puţin trecută la “impuse”, însă cazul Hester e un pic diferit fiindcă, din câte înţeleg, aici nu era vorba de solicitarea parolei ci de solicitarea de a vedea ce postează pe pagina ei. Nu e mai puţin o încălcare a intimităţii însă, pe de altă parte, cum ar putea să se protejeze un angajator (sau oricine, că tot veni vorba) de informaţiile false şi răuvoitoare publicate de angajaţi pe conturile lor, private sau nu?!

Până la urmă, într-o epocă în care orice persoană cu acces la internet e un “publisher”, până unde e libertate de exprimare şi de unde poate începe abuzul?!

foto

Share: