April 2

Dress code-ul: îl respectăm sau îl ignorăm?!

După experienţa de la Premiile Gopo, la finele săptămânii trecute am fost la două evenimente, un party şi o lansare, ambele cu dress code: la party era cu temă, Made in China, iar pentru lansare am fost informate că trebuie să fim în fuste lungi, ca de prinţesă, scenariul fiind unul de poveste iar invitaţia pe măsură.

Vineri, la party, nu s-a îmbrăcat toată lumea conform cerinţelor organizatorilor, cu toate că tema era mai mult decât generoasă la oferit idei, şi mă întreb la ce naiba te mai deranjezi să te duci la un Theme Party dacă îţi pui aceleaşi haine ca la orice party când, de fapt, ăsta e tot schepsisul şi distracţia?! Dar, ok, un party e un eveniment informal, intrarea s-a plătit, aşa că fiecare era întrucâtva liber să aleagă.

Ieri, însă, la lansare, deşi majoritatea invitatelor au venit cu fustă lungă, au fost şi excepţii, fuste scurte şi chiar blugi. Sunt conştientă că s-ar putea să-mi pun în cap nişte doamne şi domnişoare din online, dar o s-o spun, cu speranţa că bunele intenţii se văd printre rânduri: mai ales atunci când ţinuta la un eveniment este indicată de organizator, ea ar trebui respectată! Dincolo de faptul că aşa respecţi pe cel/cea care, la rândul său, ţi-a arătat consideraţie invitându-te, mai există cel puţin un motiv pentru care spun asta.

Când mergi la un eveniment de genul ăsta (dar e valabil şi pentru un concert la Ateneu, de exemplu), intri într-o poveste, într-un scenariu. E mai mult decât concert sau lansare, e o experienţă cu totul, iar experienţa asta e întregită de o sumă de detalii printre care, da, şi ţinuta spectatorilor/invitaţilor. Organizatorul, că de-aia e organizator, e creatorul poveştii, el ştie cel mai bine ce urmează să se întâmple şi cum tu, invitat, te poţi integra cel mai bine, în aşa fel încât experienţa ta să fie premium. E o poveste în al cărei personaj te transformi, şi doar aşa o trăieşti pe deplin! Remember Zonga Party şi ce drăguţ a fost că lumea s-a îmbrăcat conform indicaţiilor. Fără asta ar fi fost doar o petrecere, la fel ca oricare alta, şi nu una specială!

Da, ştiu, ţinuta cu fustă lungă nu era o condiţie ci doar o indicaţie şi o rugaminte a organizatorilor şi, în definitiv, nu te întoarce nimeni din drum de la intrarea în Ateneu dacă eşti îmbracat(ă) ca la discotecă… deşi ar trebui!, ba chiar s-ar putea să-ţi placărespectivul concert. Totuşi, când e vorba de un eveniment, de un loc special, n-ar trebui să ne respectăm şi să-l respectăm pe deplin, inclusiv prin adoptarea unei ţinute adecvate sau indicate?!

Poate greşesc, poate sunt prea conservatoare sau prea PR, fiindcă înţeleg ce va să însemne designul unui eveniment şi cât contează ca detaliile să se alinieze întocmai precum planetele, dar… Nu preferaţi şi voi prinţesele astea:

în locul celor de mai jos? Ştiu, aceleaşi personaje doar ţinutele diferă. Sunt frumoase, sunt minunate, dar nu sunt din poveştile pe care le ştim! Sau, mă rog, din cele pe care le ştiu eu :)

În fine, nu, nu haina îl face pe om. Dar, din când în cand, haina face personajul :)


Tags: , , , ,
Copyright 2020. All rights reserved.

Posted 02/04/2012 by ruxandra in category "De-ale fetelor", "ganduri printre randuri

9 COMMENTS :

 1. By nebuloasa on

  Eu am fost in fusta scurta la acel eveniment. Am primit dress code-ul cu 2 zile inainte de a pleca spre Bucuresti, iar in garderoba mea nu se afla nicio fusta lunga. Timp pentru cumparaturi n-a existat, iar in timpul calatoriei spre Bucuresti nu am avut de unde sa imi cumpar o fusta lunga. In avion se da doar apa si, eventual, un pachet de alune :)

  Reply
 2. By Anne-Marie on

  Iar eu n-am citit în invitaţie de vreun dresscode, promit solemn :)
  Oricum n-aveam fuste lungi în dulap, tre să mă apuc de nişte şoping

  Reply
 3. By nebuloasa on

  Ruxandra draga, unde, mai exact? Cand ajungi seara si evenimentul e programat dimineata, e cam greu sa iei haine cu imprumut. In plus, n-as fi avut cum sa ti-o dau inapoi, eram cu bagajele dupa mine si camera la hotel era predata de mult.
  Nu e totul atat de simplu atunci cand vii de la o oarecare departare si detaliile sunt primite cu prea putin timp inainte.
  Parerea mea e ca trebuie sa iei in calcul toate aspectele inainte sa tragi de urechi pe toata lumea, pentru ca nu toata lumea a beneficiat de confortul oferit de un eveniment care se tine acasa, nu la o distanta de 600 de km.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   nu era o problema asta, ca veneam la hotel, cum sa te refuz?! :))
   oricum, postul nu e o “cearta” ref #ziuaminunilor ci un indemn, cat se poate de open si, sper eu, bine argumentat, pentru care dress code-urile ar trebui respectate

   Reply
 4. By nebuloasa on

  Asta e ultimul comentariu si apoi ma retrag: te rog insistent sa fii printesa, cu fusta lunga si toate cele, cand dupa eveniment bati orasul la picior si apoi tarasti un bagaj prin aeroport, in drum spre casa.
  Sunt de acord ca dress code-urile trebuie respectate, insa sunt momente in care chiar nu poti, iar motivele sunt independente de tine.
  Iti multumesc ca m-ai facut sa ma simt extrem de prost, desi sentimentul era prezent si duminica, stiind ca eu chiar nu am putut respecta indicatiile oferite de organizatori.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   tita, n’ai absolut nici un motiv s’o iei personal. e vorba despre idee si despre de ce e bine sa respecti un dress code, din perspectiva unui organizator. tu, ca organizator, sunt sigura ca stii foarte bine despre ce vorbesc.
   revenind la evenimentul de duminica, sunt convinsa ca oricine intelege o exceptie motivata, si oricum, lungi sau scurte fustele, ne’am distrat pe cinste si ne’am simtit foarte bine. pana la urma asta conteaza.

   Reply
 5. Pingback: Cum te îmbraci la ocazii speciale | teamcomm.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *