Azi am ascultat cu atenţie declaraţiile lui Jose Manuel Barroso cu privire la România: nu e bine, prieteni, ce se întâmplă la voi, zice oficialul, pentru a însoţi concluziile celui mai recent raport al Comisiei Europene, cel în care am fi luat o notă bună dacă recentele evenimente politice de la noi nu le-ar fi fracturat încrederea celor din UE – şi aia cu greu clădită! Dar n-am luat o notă bună, am luat o notă “de trecere”, şi asta pentru că dacă ne dădeau una mai mică se lăsa cu sancţiuni pe care încă nu vor să le impună.

Mai pe seară, venind dinspre piaţă cu căştile în urechi, am prins la Realitatea FM o conferinţă a preşedintelui interimar de era să dau cu pepenele de pământ de nervi. Tocmai când reuşisem să mă despart un pic de interesul cu care am urmărit mişcările politice din ultima vreme.

Crin părea extrem de relaxat în ceea ce priveşte raportul şi declaraţiile ulterioare de la Bruxelles, mai că n-a declarat că România a fost mângâiată pe cap. Ce-l interesa pe el să spună şi să accentueze e că o să participe activ la campania de dinaintea referendumului ca să vorbească (vezi, Tiţa, eraţi în asentiment, haha!) despre responsabilitatea şi importanţa de a merge la vot.

Foarte bine, de acord, să zicem. Dar nu la mitingul organizat de o formaţiune politică!

Însă nu asta mi-a întors stomacul pe dos ci faptul că interimarul le-a spus jurnaliştilor că abia se terminase nush ce plen sau asa ceva în Cameră, “în timp ce noi purtăm acest plăcut dialog”, replică dată cu zâmbetul pe buze, aproape vesel. Un plăcut dialog, da?

Păi e plăcut, băi, Crin, e plăcut, mama naibii de dialog, dacă vă permiteţi să faceţi aşa ceva: “ni s-a interzis expres realizarea oricăror interviuri cu actori politici relevanţi în timpul campaniei pentru referendum” – pe larg aici şi aici– şi vă permiteţi, asta e problema mea: că vă permiteţi să faceţi absolut orice.

Am scris pe FB ca mi s-a facut greaţă de la acest “plăcut dialog” şi acolo cineva mi-a replicat, ironic, că poate era mai bine cu “ţigancă împuţită”. Nu, nu a fost ok ca Băsescu să-i ia telefonul jurnalistei de la Antena, nu a fost bine că i-a spus aşa (într-o discuţie privată, cu soţia lui, apropo), dar ulterior şi-a cerut scuze. Şi public, şi personal. Antenele şi-au cerut vreodată scuze pentru că l-au porcăit pe preşedintele suspendat în fel şi chip, în toţi anii ăştia? Nu, dar simplul fapt că au avut libertatea s-o facă, fix cum le-a venit la gură, spune destul în opoziţie cu cenzura impusă acum la TVR, de exemplu (la Antene nu e nevoie de cenzura, ei prestează corespunzător în continuare).

Ăştia care-s acum la putere nu-şi vor cere scuze niciodată pentru aroganţă ori pentru cezură, nu-şi vor cere scuze pentru că Ponta e doctor în copiat sau pentru circul cu “sinuciderea” lui Năstase, nu-şi vor cere scuze pentru nimic din ceea ce au făcut şi vor continua să facă.

Dincolo de Băsescu, sper că, după 29 iulie, Crin să fie nevoit să-şi respecte promisiunea şi să se retragă din viaţa politică. Dacă îmi mai trebuia vreun motiv pentru care să votez NU, acest “plăcut dialog” mi l-a oferit.

Share: