July 19

Nu daţi banii pe prostii, hai la Festival, copii!

N-am găsit altă rimă! Ştiu. Dar e bună, fiindcă, de fapt, asta şi vreau să spun: nu daţi banii pe prostii, haideţi la Festival, adicătelea la Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis (site | FB). Anul trecut nu am ajuns decât la conferinţa de presă şi în seara deschiderii, dar am fost sedusă de bucuria cu care vorbesc organizatorii despre Festival şi de energia excepţional de bună strânsă la Casa de Cultură din Alexandria în seara deschiderii, anul trecut. Anul ăsta voi fi acolo pe toată durata Ideo Ideis, între 13 şi 22 august.

La Ideo Ideis e vorba despre trupe de teatru formate din liceeni şi ăsta e unul dintre motivele pentru care voi merge acolo, faptul că mă bucur să văd tineri care au şi preocupări din sfera clturală. Vor fi ateliere, poveşti, spectacole, cântări şi surprize! Abia aştept!

Mai multe despre Festival, însă, povesteşte Nicoleta Gavrilă, cea care se ocupă de comunicare acolo (şi nu doar!), şi pe care am rugat-o să scrie acest Guest Post fiindcă ştiu bine cât îi e de drag evenimentul ăsta.

 

Ideo Ideis e genul acela de proiect cu idee bună și echipă specială. Cine a fost măcar o dată la festival poate să confirme asta.

Ideea proiectului a apărut în urmă cu 8 ani, în Alexandria, în mintea unor liceeni care voiau să joace teatru în limba română. Și pentru că, la acel moment, nu exista niciun festival de genul acesta, au organizat ei unul. La ei acasă, unde nu exita un spațiu pulbic dedicat culturii. Ea (Andreea Borțun) era clasa a VIII-a , el (Alexandru Ion) a XI-a. Au scris completat formulare de finanțare, au strâns în jurul lor oameni la fel de entuziasmați, dornici să lucreze pro bono pentru un proiect dedicat copiilor pasionați de teatru, au convins autoritățile locale că proiectul trebuie să prindă viață și l-au făcut și pe Marcel Iureș să îi susțină. Sau pe Jeremy Irons.

Un an mai târziu băteau gongul pentru prima ediție. Într-o discotecă, îmbrăcată în pantaloni negri, în fața unei săli pline de liceeni veniți de prin toate colțurile țării, a propriilor părinți și a alexăndrenilor care au decis să vină și să vadă cu ochii lor care e treaba cu festivalul acela care umpluse orașul cu “afișe sataniste” (afișul era cu o mână care ținea un craniu, pe model Hamlet, iar unii oameni din oraș l-au rupt pentru că au crezut că au venit sataniștii în oraș).

De șapte ani, gașca Ideo Ideis bate gongul festivalului în fiecare vară. Tot de șapte ani, Ideo Ideis aduce aproximativ 250 de liceeni din întreaga țară  în Alexandria și le dă ocazia să își descopere și exerseze skilluri pe care sistemul educațional nu prea pune accent, deși ele sunt deloc de neglijat. Aduce piese de teatru pe care alexăndrenii le-ar vedeam mai greu sau chiar deloc. Aduce oameni cu greutate din spațiul cultural românesc (vezi Cătălin Ștefanescu, Marius Manole, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu şi pe alţii) și îi face să revină an de an la Ideo. De drag. Tot de drag și tot an de an vin și băieții de la Iași care montează și demontează decorurile. Alexăndrenii nu mai rup afișele, ci le lipesc acolo unde se poate. Pentru că festivalul e acum un motiv de mândrie locală :)


Eu am intrat în gașca Ideo Ideis acum 4 ani și nu plănuiesc să ies prea curând. Pentru că ei îmi dau o gramadă de energie și pentru că sunt genul acela de oameni frumoși, deștepți și cu bun simț la care te uiți și-ți spui: “cum ar fi dacă ar fi mai mulți oameni ca ei?”

Vă aștept cu drag anul acesta la Alexandria, în perioada 13-22 august, să-i cunoașteți personal pe toți oamenii aceștia faini și să simțiți spiritul Ideo Ideis. O să ne revedem cu siguranță și-n anii următori. Așa se întâmplă de obicei :)


Tags: , , , ,
Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted 19/07/2012 by ruxandra in category "Cântece şi încântări", "Teatru

6 COMMENTS :

 1. By doru on

  parerea mea, ar trebui sa fie 5, maxim 7 lei biletele ca sa ma faca sa vin. acum 1-2-3 ani(nu mai stiu exact) am vazut din intalmplare afisele, daca nu ma-nsel erau 15 lei biletele, ceea ce mi se pare cam mult, mai ales pentru un festival facut cum spun ei, din pasiune. nu vreau sa fiu rautacios, e doar parerea mea. si cu toate astea, s-ar putea sa vin o data vara asta, pentru ca ma simt ceva mai curios decat atunci, cu ocazia articolului tau :)

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   multumesc, ma bucur daca te’am facut curios! :)
   recunosc, nu stiu cat costa biletele, dar sa pot sa’ti spun din proprie experienta ca pasiunea nu tine loc de cheltuieli de organizare.. :)
   si inca ceva: eu cred ca trebuie sa platim pentru actul artistic. e si asta o forma de pretuire pentru ce se intampla pe scena.

   Reply
 2. By doru on

  de acord ca actul artistic trebuie platit, insa nu stiu cat poate fi cazul la niste spectacole jucate de liceeni. e putin aiurea sa vad pe la tv cum ca festivalul e construit cu ceva sponsori si muulta munca voluntara, iar apoi sa vad preturile alea care mi se par mari raportate la o valoare care cred nu poate fi dovedita doar prin traditia creata a festivalului.

  Reply
  1. By ruxandra (Post author) on

   gandeste’te ca sunt costuri cu decorul, cu transportul, cu amenajarea spatiilor, guest costs… sunt multe. uite, daca ajungi acolo, sa’mi dai un semn, adresa mea de mail e la “despre”, aici, pe blog :)

   Reply
 3. By doru on

  ok, ms:) am sa-ti dau un mail chiar acum, insa nu cu semnul :)) ci cu o curiozitate

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *