Da, mă interesează subiectul Bacalaureat, şi nu ca să râd de perlele elevilor ci pentru că aş vrea să ştiu că încă există tineri responsabili în România, că e loc de speranţă în mai bine pentru noi, pentru ei, pentru România. Până una-alta, însă, să le mai simplificăm, oficial!, un pic viaţa celor care dau examenul:

bac-2
O alta modificare adusa examenului de Bacalureat 2013 se refera la faptul ca din subiectul al doilea a fost scos textul aforistic/critic, care presupunea demonstrarea competentelor de argumentare, in scris, a unor opinii in diverse situatii de comunicare.
Ministerul spune ca aceasta modificare a fost necesara pentru ca cei mai multi dintre elevi nu intelegeau cerinta subiectului
– de aici.

Nu înţelegeau?! Păi să vedem cerinţa subiectului Nr. 2 de la sesiunea Bac 2012:

romana 2012
şi de la sesiunea Bac 2011:

romana 2011sau de la cea din 2010:

romana 2010
Şi cam ce e neclar în cerinţele astea, domnu’ ministru? Ah, înţeleg că unora dintre cei care patronează educaţia în România nu sunt în stare să comenteze şi argumenteze vreun citat din autorii români şi că ar pica Bac-ul la română, dacă ar fi să repete experienţa acum, dar pentru elevii care termină liceul, cerinţa asta ar trebui să fie floare la ureche.

Sau… Ah! Ca să rezolve subiectul ăsta, elevii ar trebui să gândească, dar noi nu îi educăm în sensul ăsta şi nici nu există fiţuici ajutătoare pentru gândit, nu? Iar nouă, ministerului, nu ne plac procentele mici de promovabilitate, că, deh, ne arată că suntem depăşiţi de situaţie, iar o reformă în educaţie ar fi nu doar necesară ci şi obligatorie!

Share: