S-a dat verdictul în cazul bebeluşilor care au murit la Maternitatea Giuleşti, în 2010. Scurt, sec: “magistraţii au decis ca maternitatea să plătească o amendă penală în valoare de 80.000 de lei pentru fiecare copil ars” (400.000 în total), directorul maternităţii va plăti şi el o amendă penală de 6500 de lei, iar asistenta care a fost de gardă, Florentina Cârstea, va executa doi ani şi două luni de închisoare. Şeful secţie unde s-a întâmplat dezastrul a fost achitat.
Şeful serviciul tehnic a primit doi ani şi opt luni cu suspendare, iar electricianul va executa doi ani de închisoare.
Maternitatea Giuleşti şi Florentina Cârstea mai trebuie să plătească şi compensaţii pentru familiile bebeluşilor, în valoare totală de 300.000 de euro.

Deciziile nu sunt finale şi pot fi atacate.

Practic, singurii vinovaţi, singurii care vor plăti în numele întregului sistem sunt asistenta, electricianul şi directorul. Iar amenda penală pe care maternitatea este obligată să o plătească reprezintă bani de la stat care se duc… la stat, ceea ce mi se pare de un cinism fără margini, mai ales în condiţiile în care maternitatea cu pricina este subfinanţată, iar ăsta este şi motivul principal pentru care această tragedie a avut loc.

La momentul respectiv, Florentina Cârstea era singura asistentă resposabilă de copiii de la Neonatologie. A lipsit 12 minute, pentru că prezenţa ei a fost solicitată la altă secţie şi pentru a merge la toaletă. În timpul ăsta, copiii au rămas nesupravegheaţi, pentru că sistemul este subfinanţat şi ca atare există o singură asistentă la 15-20 de copii. Şi aşa e la toate secţiile: cezariene (20-25 copii), normoponderali (25-30 copii) şi prematuri la recuperare (10-15 copii) – sursa.

Au existat nu mai puţin de 16 referate care atrăgeau atenţia asupra lipsei de personal în secţie. Nu e ca şi cum nu se ştia! Şi nu cred că e nevoie de exemple concrete ca să ştim câte cheltuieli aiurea face statul român, cu sau fără licitaţii, în timp ce sistemul sanitar e la pământ. Sau în pământ.

Da, asistenta şi electricianul au dat dovadă de neglijenţă în serviciu. Dar vinovaţii principali sunt sefii lor, toţi, inclusiv ministrul de resort, premierul şi primarul Capitalei, şi oricine mai avea responsabilitatea ca acei copii să aibă parte de cea mai bună îngrijire. O asistentă pentru ditai salonul de bebeluşi nu înseamnă cea mai bună îngrijire. Înseamnă bătaie de joc.

Iar asta cu amenda plătită de stat statului e tot de-acolo. Banii ăia ar trebui plătiţi tot părinţilor, ca o palidă compensare, dar recuperaţi de la cei responsabili, începând cu premierul, ministrul de resort, primarul şi ceilalţi care au decis că e ok ca o singură asistentă să aibă în grijă atâţia bebeluşi.

Iată şi nişte declaraţii ale oficialilor la momentul cu pricina, ca să vedeţi cum au aruncat vina unii pe alţii şi cum nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea:

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca nu este corect sa se spuna ca lipsa de personal a fost cauza tragediei de la Giulesti: “A existat personal care trebuia sa se afle la sectia de terapie intensiva, dar e evident ca acea persoana nu si-a indeplinit atributiile de serviciu. Exista obligatia de a supraveghea permanent acei bebelusi, insa acest lucru nu s-a respectat”

Cseke Attila a declarat ca s-a gandit sa-si dea demisia in primele momente de la producerea incidentului, insa s-a razgandit. “M-am gandit la demisie in primele momente de la producerea incidentului. Intrebarea pe care eu trebuia sa mi-o pun este : daca sa ma ridic si sa plec, pentru ca era situatia cea mai simpla, sau sa continui”, a afirmat ministrul Sanatatii.

Foto: Agerpres

Cseke Attila. Foto: Agerpres

Maternitatea Giulesti se afla in subordinea Primariei Capitalei. Ii cer primarului Sorin Oprescu sa destituie echipa manageriala, din cauza deficientelor constatate de ancheta preliminara – acelaşi ministru.

Primaria Capitalei nu are cum sa demita echipa manageriala de la Maternitatea Giulesti din cauza ca membrii conducerii au contracte incheiate cu Ministerul Sanatatii – Viceprimarul Capitalei, Victor Iovici.

oprescu
Spitalul, dupa cum stiti, nu apartine Ministerului Sanatatii, decizia este luata de cei care au acum in administrare spitalul – premierul Boc.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a aratat deranjat ca presa nu ii cere explicatii despre accidentul de la Maternitatea Giulesti si primarului general, Sorin Oprescu.
sursa

Iar dacă citiţi articolul ăsta o să înţelegeţi, poate, că situaţia asta se putea întâmpla în oricare secţie din maternitatea respectivă. Şi nu numai.

Share: