Azi am fost offline o mare parte din zi, așa că am aflat destul de târziu gluma zilei: Carrefour a invitat la brief pentru pitch 84 de agenții (sau câte au fost, zeci, oricum!).

Fierbere mare, miștouri, indignări, revolte. Toate, după. Oricum o dai, să chemi 84 de agenții într-o sală de conferințe a unui hotel ca să le explici ce vrei de la ele pentru pitch, e un eveniment demn de împărțit pungi cu floricele în audiență!

Partea bună e că am aflat răspunsul la întrebarea ???Câte agenții chemate în pitch sunt prea multe????: 84. Partea proastă e că au existat pitchuri în care au fost chemate 10-12 agenții și nimeni n-a părut să se supere ori să protesteze, chiar dacă și numărul ăsta e nepermis de mare!

Din cele 84 invitate azi la pitch, probabil ca vreo trei sferturi nu au capacitatea de a gestiona un client atât de mare. De bun simț, ele ar fi trebuit să știe mai bine decât să participe. Dar s-au dus.
De asemenea, ieri, la evenimentul Biz, s-a spus că azi Carrefour organizează un pitch cu vreo 60 de agenții. Prin urmare, unii jucători din piață știau. Dar s-au dus.
În fine, chiar și când au văzut câte agenții au fost chemate azi, mulți au rămas. În loc să se ridice, toți, au rămas. Practic, au acceptat condițiile.

pitch
Iar cineva, la finalul acestui proces caraghios, o să câștige contul, că un fee e un fee, apoi o să dea un comunicat în care o să spună că a câștigat în urma unei selecții riguroase, de o anvergură fără precedent pe piața românească și ce client nou minunat au, și ce lucruri mirobolante vor face împreună, și cum vor schimba fața retailului!

Vor mai fi atunci, eventual, câteva miștouri, și apoi liniște. N-o să se schimbe nimic. Pentru că, atâta vreme cât acceptă asemenea condiții chiar și 10% din agențiile de pe piață, clienții au tot dreptul să facă asemenea pitchuri!

Atâta vreme cât o agenție anunță public că nu va mai participa la pitchuri neplătite, iar o alta, la câteva zile, spune că asta e o ???tâmpenie??? (am citat cuvântul folosit), clienții vor putea să fie oricât de lipsiți de respect pentru partenerii lor, agențiile. Și nu doar în pitch, ci și în timpul colaborării! Pentru că pot, pentru că, iată, acum au confirmarea că, dacă o agenție nu acceptă, sunt alte 83 amatoare!

Ce-i de făcut? Destule! Între timp, însă, cei care nu s-au distrat azi, ar putea să-și roage toți colegii, familia și prietenii să meargă la (aceeași) oră de vârf, în câteva magazine, să umple câte 2-3-4 (84 ar fi prea multe, cred :D) cărucioare cu produse cât mai mici și mai variate de la hypermarket, să blocheze casele și, la sfârșit, după ce toate produsele sunt scanate, să se răzgândească și să cumpere doar o ciungă. Până la urmă, căutau soluții creative, nu?!

Share: