Problema pierderii locului de muncă și dificultatea de a găsi unul nou când nu mai ești chiar tânăr nu există doar pentru cei aflați în poziții mai îndepărtate de vârful companiilor ci și la top management. Și tocmai despre asta, viziuni și perspective, am discutat cu Mădălina Uceanu, Managing Partner la Career Advisor, care se ocupa cu recrutare mai ales pentru pozitii de top.

– Cum e piata muncii pentru cei trecuti, sa zicem, de prima tinerete?

– Tinde sa fie dificila si pentru cei care sunt mai tineri, insa pentru cei peste 45 devine si mai limitativa. Pe de o parte, multi dintre acestia au ajuns deja in posturi de management sau cu un nivel de specializare destul de avansat, iar asta face ca numarul posturilor disponibile pentru ei să fie destul de mic. Pe de alta parte, nivelul de intelegere a dinamicii unei organizatii ii poate face sa fie perceputi drept “incomozi???. Nu in ultimul rand, exista temerea nivelului de asteptari pe care il poate avea un manager sau un specialist senior care intra la aceasta varsta intr-o organizatie noua, si ma refer aici atat la asteptarile salariale cat si cele legate de competenta si senioritatea managerului caruia ii va raporta.
Exceptia o reprezinta cei care sunt potriviti pentru roluri de Director General sau parte a echipei de management care raporteaza acestuia. La acest nivel este normal ca anii de experienta si senioritatea sa fie reflectati si de varsta.

Cum se vede (din) perspectiva cautatorului de job care are peste 45-50 de ani?

– Daca ajungem in pozitia de a cauta un job la peste 45 de ani, dupa 5-10 ani de experienta in cadrul aceleiasi organizatii, sunt mari sanse ca perceptia sa nu fie chiar pozitiva si, mai ales, sa existe o incarcatura emotionala. Postura celui care isi “vinde??? serviciile catre un potential angajator poate fi delicata si un factor care sa contribuie destul de mult la un nivel de incredere in sine mai scazut, combinat cu un nivel de frustrare crescut. Cred insa ca, inainte de a-I blama pe altii, sau “societatea??? in general, un pic mai multa empatie si ceva mai putina critica s-ar dovedi utile în acest proces.

– Si care este perspectiva angajatorului în astfel de cazuri? Si care ar fi obiectiile?

– Obiectiile unui potential angajator sunt in general legate de nivelul de energie si capacitatea de a mai acumula cunostinte ori de a se adapta sufficient de repede evolutiei tehnologice si noii generatii de juniori. Totusi, am vazut insa foarte multe situatii in care aceste obiectii sunt mai degraba prejudecati, pentru ca nivelul de energie cred ca nu are nici o legatura cu varsta, tot asa cum nu are nici adoptarea noilor tehnologii.

Cred ca pe masura ce noi, generatia care are acum decizia de a angaja sau nu, vom inainta in varsta, aceste obiectii se vor destrama de la sine. In plus, cu cat mai multi oameni din aceasta generatie vom vedea aducand performanta sau demonstrand capacitatea de a se adapta cu usurinta, cu atat mai multe vor fi ocaziile de a-i angaja.

– Care sunt atuurile unui potential angajat trecut de 45-50 de ani?

– Exista foarte multe avantaje care tin de varsta si experienta, si care tind sa fie ignorate, din pacate. De exemplu:
• Nivelul de experienta si capacitatea de a transfera know-how catre generatiile urmatoare
• Disponibilitatea de invatare care ramane mare, desi, e adevarat, motivata mai putin de nevoie cat de dorinta de a acumula cunostinte intr-un anumit domeniu
• Motivatia legata de activitate in sine, presiunile financiare tinzand sa piarda din intensitate
• Capacitatea de oferi mentoring celor aflati la inceput de cariera

– Ai si cateva sfaturi pentru cei care cauta sa se angajeze intr-un astfel de context?

– Cred ca cel mai util sfat este acela de a demonstra suficienta flexibilitate, atat in privinta titlului jobului, cat si a nivelului de pachet salarial. Un bun management al emotiilor este de asemenea critic in asemenea situatii, nu este simplu sa bati la multe usi care sunt inchise destul de abrupt si sa iti gasesti resursele pentru a continua de a doua zi cu entuziasm cautarea. Tocmai de aceea cred ca este foarte utila si o activitate adiacenta, chiar daca este vorba despre voluntariat, care poate oferi pe langa sens si rezultate palpabile si un nivel de energie si entuziasm care pot face diferenta in procesul de cautare a unui job.

Nu in ultimul rand, antreprenoriatul poate fi o optiune, mai ales ca exisa deja un bagaj de cunostinte si o buna intelegere a principiilor de business. La acestea se adauga si reteaua de contacte, care ar trebui sa fie suficient de consistenta pina in acel moment.
***

Madalina are peste 20 de ani de experienta in HR, parte din proiecte de recrutare, consultanta si training. In 2010 a fondat Career Advisor, iar acum conduce o echipa de sapte consultanti alaturi de care asista clienti din industrii variate in dezvoltarea echipelor locale de management.
Mai multe informatii despre recrutare si consultanta in cariera gasiti si pe PortalHR.

madalina

_______

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!??? este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Share: