Până să-l întâlnesc, pe Florin îl știam din pozele și poveștile lui S. De cunoscut l-am cunoscut la Sibiu, la final de Ciclaton, la o masă unde a consumat o grămadă de cafea și multe deserturi – nu știu unde-au intrat, jur!
Fumează mult, glumește mult, biciclește mult, trăiește mult. Și intens. Detestă rutina și fuge de ea. La propriu, fie pe role, mai rar, acum, fie, mai ales, pe bicicletă. Și e trecut de prima tinerețe, ba, dacă te uiți, chiar și superficial, și vezi câte fire albe are în barbă, ai zice că și a doua e pe ducă. Asta nu l-a împiedicat, după ce a trecut de 50, să preia un business și să ducă dincolo de pasiune un hobby mai vechi.


De sport s-a apucat mai serios acum vreo patru-cinci ani: ???Într-o zi am observat că nu mai urcam așa ușor cu plasele pe scări, până acasă. M-am dus și mi-am luat role și m-am apucat să fac mișcare. Vreo 20 de kilometri aproape zilnic, și-am ținut-o așa cam un an. După care m-am apucat să mă dau cu bicicleta. Dar așa, fără nici o pretenție, pur și simplu mergeam cu bicicleta prin oraș.

florin 1

Într-o seară m-am intersectat cu tura de la AV (Adevărații VeloPrieteni) și așa am aflat că se organizează ture cu bicicleta și că vin mai mulți pasionați. De-atunci ies aproape zilnic cu ei. Îmi place să cunosc oameni noi, să schimb impresii.

Nu se merge doar prin București ci și în afara orașului și uite-așa, pe bicicletă am ajuns să văd Vulcanii noroioși, de exemplu, și multe alte locuri de care știam că există dar la care nu mă deranjasem să ajung???.

Anul trecut, Florin și-a dus mai departe pasiunea pentru ciclism și a preluat magazinul BicItalia – unul, desigur, cu biciclete și accesorii.

???Încerc să încurajez lumea să meară pe bicicletă, să fie mai activi, să se plimbe mai mult. Nu vând biciclete dintre cele mai scumpe și, uneori, când cineva vine cu o idee fixă despre ce vrea, încerc să-i ofer ce i se potrivește cel mai bine, chiar dacă costă mai puțin. Fiecare trebui să-și găsească cea mai bună bicicletă, una care să i se potrivească, altfel o lasă pe hol sau în garaj și nu merge cu ea. Și-atunci n-ai făcut nimic!???

Tot anul trecut a început să meargă pe la concursurile de ciclism și are deja vreo 20 la activ. De parcă să ieși zilnic cu bicicleta n-ar fi destul!

florin 3
???Păi nu e! Adică… oricum mi-am îmbunătățit performanța, dar eu sunt un tip competititv și vreau mereu mai mult de la mine! Anul trecut mi-a oferit cineva o înscriere la un concurs și mi-am zis că n-am nimic de pierdut, așa că m-am dus. Am câștigat locul doi ceea ce, pentru o primă participare, a fost… wow! Așa că mă duc. Și mă descurc destul de bine!???

– Și cât o mai ții așa?, am vrut să știu.
– Să știi că sunt și mai în vârstă ca mine și chiar mai bine antrenați! Vârsta nu contează dacă te antrenezi cât trebuie sau mai mult decât trebuie. Dar, dincolo de competiția prorpiu zisă, mie încă îmi place să mă plimb cu bicicleta. Sigur, cu echipament, că asta te face mai performant, adică nu e doar plimbare, și îmi place să văd locuri noi. Nu mă distrează deloc o tură pe DN, pe mine du-mă la munte, pune-mă să mă cațăr, arată-mi peisaje, dă-mi provocări, pune-mă să trag tare!

florin 2
– Deci chestia asta cu Mens sana in corpore sano funcționează?
– Absolut! Bașca pot să mănânc orice, la câte calorii ard! Adică mănânci, dar mai și arzi, altfel nu e bine! Și, insist cu asta, dincolo de beneficiile pentru sănătate, e vorba de tonus mental. Și la ture vin unii care nu cred că pot să facă 100 de kilometri pe bicicletă, e un prag psihologic, li se pare așa, ceva de netrecut. Dar când văd că pot, că-i fac, se bucură și capătă încredere în ei! Păi starea asta… e grozavă!

florin 4
Eu nu știu să merg pe bicicletă, poate o să învăț, cine știe? Dar, (de) pe bicicletă sau nu, Florin vorbește despre autodepășire, despre transformarea unei pasiuni și în sursă de venit, de ce nu?, despre a fi activ la orice vârstă, atât la propriu cât și la figurat. Și n-ai cum să nu-l admiri și să nu te gândești că dacă am alege să facem un pic de sport, chiar și așa, urban, ne-ar fi tuturor mai bine!

***

Proiectul „Fii activ la orice vârstă!??? este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finantat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Share: